När Stefan var 2,5 år blev han och hans lillasyster omhändertagna av socialtjänsten eftersom de levde i ett hem där det förekom missbruk, övergrepp och våld. De placerades på barnhem och hamnade senare i ett familjehem där de fick växa upp.

Frågor som tidigt dök upp i Stefans huvud var varför hans biologiska föräldrar inte ville ha honom, om de inte älskade honom. Så länge Stefan kan minnas har han haft psykisk ohälsa. I skolan kunde han inte sitta still och kände att han inte passade in. Han försökte döva ångest genom att skada sig själv och började självmedicinera alkohol i tonåren. Det ledde senare till tyngre droger och kriminalitet. Det gick så långt att han inte såg någon idé med att leva och försökte ta sitt liv. Ett självmordsförsök som blir början till en förändring med upp- och nedgångar.

Året är 2018 när Stefan kliver in på psykiatrin i Luleå och ber om hjälp. Då har han ”provat allt”, men får inte sitt liv att fungera rent känslomässigt trots drogfrihet, behandlingar och psykologer. Stefan utreds och får diagnosen bipolär sjukdom. En diagnos som visar sig vara fel och som efter ny läkare och utredning ersätts med ADHD och EIPS (borderline).

Genom sina diagnoser har Stefan fått rätt behandling och rätt verktyg för att kunna jobba med sig själv. Idag har Stefan en sambo, bonusdotter och jobbar inom psykiatrin LSS, ett arbete där hans egen livserfarenhet hjälper andra.

I Stefans föreläsning får vi följa honom på resan från en rädd liten pojke till en man som idag har fått livet tillbaka. Stefan anpassar sin föreläsning utifrån beställarens behov och kan exempelvis berätta om bemötande i skolan, socialtjänst och psykiatri, hur det är för honom att leva med ADHD och EIPS och vad det innebar att först få fel diagnos. Stefan vill sprida hopp om att det finns en väg ut ur ett dåligt mående.