2024
Fortsatt arbete med att minska stigma kring psykisk ohälsa är absolut nödvändigt
De senaste 15 årens arbete med att minska okunskap och negativa attityder till psykisk ohälsa har gett resultat. Studier visar att människor är mer benägna att söka professionell hjälp och att öppenheten kring psykisk ohälsa har ökat. Men fortfarande är stigmat stort kring vissa psykiatriska tillstånd
Professor Lars Hansson påpekar att det krävs mer än kortsiktiga kampanjer – vi behöver långsiktiga insatser och fler mötesplatser där människor kan dela sina berättelser och bygga förståelse.
![](https://hjarnkoll.se/wp-content/uploads/2024/10/hjarnkoll.se-press-lars-hansson-1080x1080-1-1024x1024.png)
Lars Hansson
Senior professor vid Lunds universitet
![](https://hjarnkoll.se/wp-content/uploads/2024/10/hjarnkoll.se-press-maria-sundstrom-1080x1080-1-1024x1024.png)
Maria Sundström
Verksamhetschef Riksförbundet Hjärnkoll
Hjärnkoll medverkar i en dokumentären Gubbstrutsar på SVT.
Dokumentärfilmen ”Gubbstrutsar”, som följer sex äldre män och en samtalsledare från Hjärnkolls samtalsgrupper, ger en unik inblick i deras tankar om livet, sorg, ensamhet och familjeband.
Genom varma och uppriktiga samtal får vi höra deras berättelser, allt framfört med stor respekt för deras erfarenheter. Filmen visas på SVT2 den 12 september kl. 20.00. Finns även tillgänglig på SVT Play.
![](https://hjarnkoll.se/wp-content/uploads/2024/09/hjarnkoll.se-press-image004.png)
Okunskap skapar stigma kring psykisk ohälsa bland kvinnor
För att förebygga psykisk ohälsa och minska stigma kopplat till psykisk ohälsa bland kvinnor är ökad kunskap och evidensbaserad forskning avgörande. Svårigheten är att mäta resultaten som ofta är kvalitativa och långsiktiga.
Trots det behöver kunskapen om psykisk hälsa höjas i samhället, bland arbetsgivarna och hos den enskilda för att få bort bilden av att psykisk ohälsa är ett tecken på svaghet eller en brist i personligheten.
![Maria Sundström - Riksförbundet Hjärnkoll](https://hjarnkoll.se/wp-content/uploads/2024/02/hjarnkoll.se-press-maria-sundstrom-riksforbundet-hjarnkoll.png)
Riksförbundet Hjärnkoll och Tim Bergling Foundation förebygger psykisk ohälsa i skolan
![Maria Sundström - Riksförbundet Hjärnkoll](https://hjarnkoll.se/wp-content/uploads/2024/02/hjarnkoll.se-press-maria-sundstrom-riksforbundet-hjarnkoll.png)
![Alexandra Björnsson -Tim Bergling Foundation](https://hjarnkoll.se/wp-content/uploads/2024/02/hjarnkoll.se-press-alexandra-bjornsson-tim-bergling-foundation.png)
Riksförbundet Hjärnkoll och Tim Bergling Foundation inleder ett samarbete för att förebygga den psykiska ohälsan i skolan. Syftet är att minska stigma och öka kunskapen om psykisk hälsa och ohälsa bland ungdomar.
Stigmat kring psykisk ohälsa är störst i arbetslivet
Personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa anser att stigmat kring psykisk ohälsa är störst i arbetslivet. Undersökningen är gjord av Riksförbundet Hjärnkoll och baseras på resultaten av en enkät som genomfördes 2023.
2023
Undersökning visar att mer kunskap om psykisk ohälsa krävs
– Pressmeddelande 16 oktober
Riksförbundet Hjärnkoll presenterar en undersökning som visar att det är viktigt att öka kunskapen och sprida information om psykisk ohälsa.
Undersökningen är baserad på en enkät som har besvarats av Hjärnkolls ambassadörer. Svaren ger inblick i den här gruppens erfarenheter och visar vad som är viktigt att förändra i samhället för att få bukt med stigma kring psykisk ohälsa.
Läs pressmeddelande här >>
Pressbild – Maria Sundström, Verksamhetschef för Hjärnkoll och NSPH (Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa)
P4 Göteborg – 19 september
Den 19 september 2023 gjorde P4 Göteborg ett reportage från en samtalsgrupp för äldre män som träffas på Hisingen.
Männen började träffas i en samtalsgrupp med samtalsledare från Hjärnkoll, men har fortsatt träffas efter att samtalsgruppen upphörde.
-
- Det finns ju en hel del äldre män som sitter ensamma hemma av olika orsaker. Det är just det att man kan komma samman och diskutera, inte bara problem utan även sånt som är roligt. Idag har vi pratat om fotboll till exempel, säger Olof Rydell som deltar i gruppen. Olof avslutar med att säga:
-
- Hoppas att beslutsfattare och politiker lyssnar så att de startar fler sådana här grupper, för det är väldigt, väldigt viktigt.
HRnytt – 15 september
Repliken gällde en debattartikel från ett företag inom företagshälsovården. Vi skriver att Hjärnkoll behövs för att människor ska vilja och våga söka professionell hjälp eftersom våra ambassadörer fungerar som förebilder, och bidrar till att minska stigma.
Läs hela repliken här: HRnytt – Fler samtal om psykisk hälsa får fler att söka tidig hjälp
Altinget – 24 augusti
Vi skrev debattartikeln med anledning av att Folkhälsomyndigheten nyligen publicerat ett faktablad om stigma kopplat till ångest som visar att stigmat kring ångestsyndrom är stort och leder till att människor inte söker professionell hjälp. Med hjälp av Hjärnkolls ambassadörer som berättar om sina egna erfarenheter av psykisk ohälsa och ångestsyndrom är vi med och öppnar upp för samtal kring psykisk ohälsa, skriver vi i debattartikeln.
Läs hela debattartikeln här: Minska stigmat med samtal om psykisk ohälsa – Altinget: Vård och Hälsa
P4 Norrbotten – 26 juni
Intervjun rör Hjärnkolls samtalsgrupper för män 65+. – Det är en utsatt grupp”, säger Bengt Westling, seniorambassadör och samtalsledare på Hjärnkoll. Pernilla Nordkvist, chef inom psykiatrin i Norrbotten, delar bilden och regionen kommer nu titta närmare på gruppen äldre med psykisk ohälsa.
Lyssna på intervjun här: Män över 65 överrepresenterade i självmordsstatistiken: ”Utsatt grupp” – P4 Norrbotten | Sveriges Radio
Mitti Stockholm – 8 juni
I artikeln intervjuas både samtalsledaren Thomas Cohn och deltagaren Henry Gustavson. – Det finns verkligen ett behov, säger deltagaren Henry Gustavson och fortsätter:
– Kvinnor har nätverk och tröstar varandra. Hittar på saker kulturellt och så. Män biter ihop och går sin egen väg, och i många fall går det olyckligt.
Läs hela reportaget här: Här kan män över 70 snacka om livet | Mitt i
Socialpolitik – 23 maj
– Just nu är det viktigt att förändra attityderna i samhället så att människor med psykisk ohälsa får bättre möjligheter att vara en del i samhället med tanke på arbete, utbildning och socialt liv.
Läs hela intervjun här: Hjärnkoll: ”Svara på vår enkät” – SocialPolitik
Socialpolitik – 5 maj
Den 5 maj 2023 publicerar tidningen Socialpolitik en debattartikel av Riksförbundet Hjärnkoll.
Kampanjdagen 5 minuter 5 maj-dagen instiftades 2009 och syftar till att öka öppenheten om psykisk ohälsa. Den här dagen uppmanar vi alla att prata i fem minuter om psykisk hälsa. Samtal om psykisk hälsa förbygger psykisk ohälsa: Ändå visar undersökningar att det är långtifrån självklart att prata om sitt mående.
Läs hela debattartikeln här: 5 minuter för bättre psykisk hälsa – SocialPolitik