”5 års resa till helvetet och tillbaka” – det föreslog hennes son att föreläsningen skulle heta. Som syskon till en bror med bland annat autism och ADHD så påverkades storebror starkt. Under Maria Hellstens föreläsning så får vi följa med hela familjen på den resan. Från kaos och frustration till kunskap och verktyg för en fungerande vardag.
Maria trodde att hennes familj ”var normal” ända till yngsta sonen gick på lågstadiet. Familjens metoder för att uppfostra storasyskonen fungerade verkligen inte för yngsta sonen.
Det var startskottet på en resa genom ett system av rättigheter och ett stöd som inte alltid fungerade och gav det stöd familjen behövde. En upplevelse familjen, med insikten idag, vet att de inte är ensamma om. Det är alldeles för många familjer som sitter fast i detta systemfel.
I den karusell som uppstod med kontakter med olika enheter inom vård, skola och kommun kom två meningar allt oftare som svar. ”Så här ska ni inte behöva ha det” och ”men vi kan inte hjälpa er”. Karusellen snurrade allt fortare och fortare, med mängder av möten, som allt mer sällan ledde till något konkret stöd, utan bara ett nytt möte.
Den första vändpunkten kom när lillebror fick medicin och psykologbehandling för sina tvångssyndrom. Den andra vändpunkten kom när Maria sa upp sig från sitt kontorsjobb och blev lärare på 50% på en distansutbildning om autism, på Mora Folkhögskola, och samtidigt startade ett eget företag för att göra föreläsningar.
Syskonen kan umgås, lillebror har en fungerande skolgång, föräldrarna arbetar, och familjen försöker sakta återhämta sig. Varje dag som de kan göra en aktivitet tillsammans är en bra dag.
Maria arbetar idag halvtid, på en tjänst där hon har stor frihet att bestämma sina arbetstider själv. Detta för att kunna finnas till hands för att ge stöd för familjen, vid de tider på dygnet som det behövs.
Beskriver på ett öppet och rakt sätt sin familjs historia
Beroende på önskemål från beställaren så kan föreläsningen vinklas mot anhöriga, professionella eller personer med egen NPF-diagnos (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar). Förutom familjens resa, så får åhöraren ta del av många av de kluriga vardagstips som underlättar i en familj där flera av familjemedlemmarna är ”bokstavsberikade” dvs har en eller fler NPF-diagnoser.
Föreläsningen kan hållas på engelska.