Camilla ”Charlie” Tilljander berättar om sitt liv, sin uppväxt och sina år som pillertrillare, polis och psykpatient. Charlie bjuder in till sitt innersta och delar med sig av sin krokiga väg till den hon är idag.
Charlie var den där udda särlingen som gick för sig själv. Hon återfanns ofta i skogen eller på biblioteket. Hon började valsa runt i systemet vid 15 års ålder, inlagd för psykiatrisk slutenvård som artonåring, flyttade jorden runt, skaffade barn, pluggade till polis, brände ut sig och gav upp. Kom igen och startade företag.
”Charlie är en mycket störd flicka” står det i hennes journaler. Charlie har en livslång erfarenhet av psykiatrin, gått igenom DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders är en handbok för psykiatrin, som innehåller standarddiagnoser för psykiatriska sjukdomstillstånd) och fått i princip alla diagnoser. Det var inte förrän i vuxen ålder när hon genom ett infall av hennes 74:e doktor utreddes och blev diagnostiserad med Aspergers syndrom. Det blev en ögonöppnare och en välkommen förklaring till varför hon är som hon är, och varför hon gör som hon gör.
Ett jävlaranamma och en envishet
Den mest avgörande vändpunkten blev nykterheten och att hon hade turen att hitta till ett Fontänhus. Hon har ett jävlaranamma och en envishet som på gott och ont har bidragit till hennes återhämtning.
Idag är Charlie verksamhetsansvarig och föreläsare på Knopster, ett arbetsintegrerande socialt företag i Falkenberg. Hon är sedan 10 år gift med sin själsfrände och stolt mamma till sin son och två welsh springer spaniels. Hon tampas med konsekvenser av sin livserfarenhet – att vilja mer än vad hon orkar med. Efter att vunnit första pris i en deckarnovell-tävling funderar hon på att lägga mer tid på författandet.
En föreläsning med Charlie tar dig igenom en stund av förskräckelse, förtjusning och företagsamhet när hon delar med sig av upp och nedgångar i sitt brokiga liv. Med humor och distans pratar hon om beroende, psykisk sjukdom, autism och livet som anhörig. Om arbetsmarknad, relationer och diagnoser och hur bra det kan bli trots en tuff början och ett liv som en berg-och-dalbana.