Direkt efter gymnasiet utbildade Malin sig till gymnasielärare och arbetade som det i 15 år – tills det tog stopp. Det var inte bara jobbet utan hela livspusslet som gjorde henne utbränd. Kroppen sa ifrån och Ferrarimotorn i det gamla Volvochassit behövde vila. Malin menar att på sätt och vis var det bra att hon blev utbränd, annars hade hon inte stannat upp och tvingats hantera sin kapacitet som nu gått ner på lågvarv.

Innan diagnosen ADHD stod skriven i journalen var Malins inre kantat av prestation, ilska och tankar där hon såg omvärlden som normal och sig själv som en udda fågel.

Diagnosen ADHD fick Malin strax efter att hon fyllt 30 år och just de fyra bokstäverna med dess innebörd har hjälpt henne att förstå sig själv. Malin anser att diagnosen även ger andra människor en beskrivning och förklaring till varför hon gör och tänker på ett sätt som kanske inte överensstämmer med gemene mans väg genom livet.

I dag kan Malin se sina styrkor och svagheter och accepterar att de måste gå hand i hand. Det kan till exempel innebära en stark drivkraft och uthållighet när det gäller sådant som intresserar henne. Hon blir sällan trött, och kan ägna timmar åt vissa saker. Malin är lite för stark för sitt eget bästa. Det kan låta lite konstigt kanske men det är inte konstigare än att kroppen tar stryk, dvs skadas av att det bara är full gas.

Malin lyfter i sin föreläsning vikten av att ta hjälp av sin omgivning. En omgivning som inte enbart ser hennes extrema drivkraft och uthållighet som något bra, som ska utnyttjas. Malin menar att ansvaret också ligger på henne själv att berätta att hon behöver handledning och stöttning.

Malin är en person som kan tänka utanför boxen med en förmåga att se detaljer. Hon jobbar mot mål, mål som hon inte ens hunnit förklara för andra innan hon redan är där. Malin läser snabbt av andras sinnesstämningar och är en fena på att anpassa sig efter sin omgivning. Detta sammantaget gör att hon ses som en tillgång i samspel med andra. Så länge man tar hänsyn till hennes tillkortakommanden… Det är dessa tillkortakommanden som kan ligga henne i fatet… eftersom energin tar slut, och då är den slut.

Andra tror att hon fortfarande har samma driv, uthållighet och kapacitet som innan, som för 20 minuter sedan! Men den är slut. Den trevliga personen, fixad till tänderna, är nu osynlig. Hon är borta och helt plötsligt osocial och ointresserad.

Malin vill med sin föreläsning visa att vi måste lära oss hantera dessa motsättningar, dessa olika sidor, som ligger så långt ifrån varandra. Lyckas vi med det kan vi köra hur fort som helst och framför allt lära oss gasa och bromsa och göra rätt vägval i livet.

Malin som har ADHD och en bakgrund med utbrändhet driver idag ett företag med anställd personal som erbjuder hushållsnära tjänster till privatpersoner och företag. Hon kan leva det liv som hon vill leva just nu.

Det är ett av de positiva budskap som Malin förmedlar i sin roll som ambassadör för Hjärnkoll.