Mohammad har gått igenom långa perioder av svår psykisk ohälsa. Krig och trauman satte sina spår och han visste inte om han någonsin skulle må bättre igen. Hoppet levde kvar och en dag träffade han sjukvårdspersonal som förstod vad han gick igenom. Det var början på hans återhämtning.
Mohammad har upplevt krig och han har varit med om många traumatiska upplevelser. Flykten från Syrien var lång och utmattande. När han väl kom till Sverige 2016 så började Mohammad må väldigt dåligt. Han fick kraftiga oroskänslor och svårt att andas. Han förstod inte vad som hände eftersom man sällan pratar om psykisk sjukdom i Syrien. En dag trodde han att han höll på att få en hjärtattack så han ringde efter en ambulans. Sjukhuset skickade dock hem honom direkt. Problemen fortsatte och Mohammads mående blev allt sämre. Väntan på uppehållstillstånd och oroligheterna på asylboendet ökade på stressen tills han en dag kraschade. Han började höra röster, fick overklighetskänslor och genomförde flera suicidförsök.
Vikten av rätt vård och stöd
Till slut blev Mohammad inlagd och han fick träffa vårdpersonal som lyssnade på honom och förstod vilken typ av vård han behövde. Idag mår han bättre och har kontinuerlig kontakt med sjukvården. Genom sina föreläsningar vill Mohammad öka kunskapen om hur vården bättre kan identifiera psykisk ohälsa hos migranter och anpassa bemötandet. Han vill också ge hopp till andra nyanlända som mår dåligt.
Förutom att vara Hjärnkollambassadör så studerar Mohammad och han har stora förhoppningar inför framtiden.
Mohammad föreläser på svenska och arabiska.