Under Mats Arndtzéns föreläsning får vi följa hans livshistoria, hur den psykiska ohälsan utvecklades och hur han idag har lyckats skapa ett bra och meningsfullt liv.

Mats är född 1965 och har levt hela sitt liv i Västerbotten. Han bor i Umeå sedan 1980. Under grundskolan blev han länge mobbad och har känt sig ensam i stora delar av sin uppväxt.

Mats har haft en psykos och är diagnostiserad med schizoaffektivt syndrom. Ångest har länge varit en följeslagare, och utmattning och depression är saker han levt med. Efter en lång tid av behandlingar och egen reflektion har Mats hittat ny lust att leva och ett syfte med sin tillvaro.

Polyklinisk behandling blev en räddning

I sin föreläsning berättar Mats om hur tiden på kognitivt behandlingshem och de många åren av polyklinisk behandling blev räddningen. Han berättar också hur ångesten har minskat och hur han har fått verktyg att leva med sitt schizoaffektiva syndrom och strategier att hantera vardagen på ett bra sätt. Mats har många goda vänner, har yrkesarbetat många år och han har hittat glädjen i livet.

Mats är aktiv i föreningen Hjärnkoll Västerbotten och bedriver ett politiskt påverkansarbete parallellt med att han håller sina föreläsningar. Mats vill med sina föreläsningar öka förståelsen hos samhällets aktörer för vad det kan innebära att leva med psykisk ohälsa.

Mats berättar väldigt öppet, naket och levande sin historia om resan genom vanföreställningar, psykos, rösthörande, slutenvård och den öppna psykosvården. Men också om olika myndighetskontakter genom åren. Mats berättelse handlar mycket om att förmedla hopp då han idag är återhämtad och har lämnat det mesta av sina svårigheter bakom sig.

Mats föreläser om psykos, ångest, depression och vanföreställningar. Han är också författare.

En videohälsning från Mats.