Under Hjärnkollambassadör Thomas föreläsning får vi följa hur hans stamning tidigare hindrade honom från mycket, till hur han idag vågar utmana den och till och med prata inför hundratals människor. 

Började stamma vid fyra års ålder

När Thomas var fyra år började han stamma och fick börja hos talpedagog. För Thomas var det väldigt jobbigt att behöva tala in på band och sen få höra sig själv. För Thomas kändes det som om han var annorlunda och funktionshindrad när han fick höra sitt eget tal.
Thomas blev tyst i klassrummet och valde ofta att svara ”jag vet inte” för att slippa prata.

Hittade olika strategier

Att stamma har för Thomas inneburit att han hittat olika strategier för att hantera den. Om han skulle gå och köpa glass och var sugen på en Nogger men han visste att han skulle börja stamma på det ordet, så sa han att han ville ha en Dajmstrut, för det visste han att han kunde säga.

Aldrig mer ett hinder

När Thomas i tjugoårsåldern mötte han en gammal klasskompis på Pressbyrån och kunde inte få fram ett hej förrän det var för sent. Thomas kände att den andra personen tyckte att han var otrevlig som inte hälsade. Det blev en vändpunkt för Thomas som bestämde sig för att hans stamning aldrig skulle få hindra honom.
Under de följande åren utbildade han sig till guldsmed och åkte omkring på mässor och blev tvungen att prata med kunder, vilket var mycket utvecklande och gav honom en annan säkerhet. När Thomas började engagera sig fackligt kände han att han växte ytterligare och kunde utmana sig själv ännu mer.

Blev av med rädslan

Idag är Thomas Hjärnkollambassadör och vill förmedla hopp om att man kan komma ifrån rädslan att tala inför andra, även om man har en stamning.