Susanna Lustig

60 årBlekinge (Möjlighet att resa)Svenska

Susanna har erfarenhet av utmattningssyndrom och tre generationers psykisk ohälsa. Med sin föreläsning vill hon förmedla hopp och kraften i att våga möta sig själv. Hon bor i Blekinge.

När Susanna för andra gången kände av utmattningssyndrom förstod hon att en livsstilsförändring krävdes. Vad var det som gjorde att hon än en gång var på väg in i väggen och hur skulle hon få livsglädjen tillbaka? Vad var det hon inte förstod? Susanna har erfarenhet av 3 generationers psykiska ohälsa.

 

Susanna berättar om hur hennes uppväxt har påverkat henne och vilka nycklar hon har funnit för att hitta sig själv. Fokuset flyttades från utsidan till insidan för att upptäcka och bli medveten om det som fungerar och rensa bort och hitta lösningar till det som hindrar. Nyfikenheten och vikten av att förstå har gjort att hon idag kan leva sitt liv mer balanserat och som utgår från hennes behov och önskningar, inte någon annans.

Det är inte farligt att möta sig själv!

Det Susanna vill förmedla är ett hopp, det går tar sig ur psykisk ohälsa, genom att förstå och se att man inte är sina erfarenheter utan det är något man har varit med om. Genom att ha en vilja som skapar motivation till att bryta det mönster som skapar det ofriska, då kommer man långt. Det låter lätt men kräver att man vågar möta de rädslor som växer fram samt kraften att leda sig själv mot hälsa. Skammen och skuldkänslorna är borta. Nedstämdheten likaså. Hur skönt är inte det, säger Susanna. Det är inte farligt att möta sig själv! Det är lätt att följa med när hon pratar om vilka nycklar hon har hittat och hon kopplar ihop det med viss modern vetenskap. Susanna hoppas på att hennes berättelse kan så ett frö samt hjälpa andra att förstå att det är bättre att ta tag i sitt liv och göra de förändringar som krävs, innan en utbrändhet sker. Susanna föreläser också som anhörig. Om erfarenheter kring hennes cancersjuka mamma och hennes vilja om att få vårdas hemma. Hör hennes berättelse om hur hemtjänst och hemsjukvård samarbetar med de anhöriga för att klara av en närståendes sista tid i hemmet. Vad fungerar, vad behöver lösas och hur hittar man kraft att orka när fler närstående blir sjuka under samma period? Susanna delar öppet med sig av sina erfarenheter. 

 

Susanna erbjuder följande föreläsningar:

”Det bortglömda barnet”

Är ur ett livsloppsperspektiv. Susannas erfarenheter av en uppväxt med känslor av skam och suicidnära tankar blev undantryckta, för att åter göra sig påminda i samband med sin livskrasch. Hon upptäcker att det inte alltid går att lita på hjärnan, att inlärda övertygelser går att förändra, att låta sig styras av kärleken till livet snarare än rädslan.

”I did it my way! – Från kaos till inre frid”

Livet var roligt, sedan kom kraschen. Beteendet förändrades, kroppen skapade symtom, tröttheten förlamade. Susanna delar med sig av sina lösningar när livet dalar till ett väl fungerande liv, som idag utgår från att vara sann mot sig själv.

”Mamma, min mamma. Tillsammans den sista färden”

Susanna berättar som anhörig, där hon är delaktiga i att ge sin cancersjuka mammas önskan uppfylld, nämligen att få dö hemma. Hon delar med sig av erfarenheterna av samarbetet mellan anhöriga, hemtjänst och hemsjukvård för att få det hela att fungera och till att skapa ett fint avslut.

 

Susanna har skrivit insändare i BLT och varit med i Sverige radio P4

Känslan av utanförskap ersattes när jag vågade möta min själ (blt.se)

 

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret, så kontaktar vi dig.

ÅÅÅÅ streck MM streck DD