Lilian föreläser om hur det var att som litet barn bli utsatt för sexuella övergrepp av en närstående. Om hur det känns att inte bli trodd och om hur hon först tog till flykten till idrotten för att sedan hitta lugnet genom alkohol. Ett lugn som blandades med totalt kaos i de destruktiva, våldsamma relationer som följde.

Lilian växte upp med skilda föräldrar. Mamman jobbade ofta kväll vilket innebar att det var styvfar som var hemma på kvällarna. Hon tillbringade många timmar i sporthallen och slalombacken. Allt för att slippa vara hemma. Rädslan fanns ständigt närvarande. Som 15-åring blev hon beskylld för att ha livlig fantasi och avvisad med ett –”Gå härifrån”.

Lilian levde under många år ett dubbelliv. Hon var välutbildad, engagerad och omtyckt. Hon jobbade bland annat med att sätta upp en teaterföreställning om kvinnomisshandel men avslöjade aldrig att hon själv levde med en man, far till två av hennes barn, som misshandlade henne. Alkoholen var en ventil för att inte bli galen. Hennes egenvärde var lågt och tankar på självmord var ofta förekommande.

När hon en kväll, blåslagen, fick fly för sitt liv kom insikten om att om hon inte gör en förändring med sig själv så kommer det sluta med döden.

Hon fick hjälp till ett behandlingshem där hon kunde berätta sin historia, om upplevelserna med sin styvfar och om begäret till alkohol. Första steget var att bli nykter, en dag i taget och sakta återta livet och fokusera på att vara mamma.

Lilian delar med sig av hur hon lyckats hålla sig nykter genom behandling, stöd av viktiga personer och egna strategier. Och om vikten av att känna sig sedd, det kan handla om liv eller död! Hon vill med sin föreläsning öka kunskapen och förståelsen för hur det kan vara att leva i våldsamma, destruktiva relationer och missbruk men framför allt ge hopp till andra om att det går att förändra. Berätta för någon! Sök hjälp! Du är viktig!