Pia Elofsson Varis föreläser om hur allt förändrades när hennes dotter drabbades av ätstörningar. Livet vändes uppochner och allt handlade plötsligt om att hitta rätt hjälp, hantera dotterns ångest och samtidigt försöka vara en bra mamma även till syskonen. Till sist fungerade inte vardagen längre och Pia blev delvis sjukskriven.
Pia levde ett helt vanligt familjeliv med man, tre barn, 2 katter och ett gäng kaniner i en villa i Grums. Vardagen var som hos de flesta. Förutom jobb var den fylld av barnens aktiviteter och läxläsning. I hallen möttes hon ofta av mängder med skor då huset var fullt av kompisar till barnen.
Allt förändrades när Pias dotter drabbades av en ätstörning. Livet vändes uppochner och allt handlade plötsligt om att vända alla stenar för att hitta rätt hjälp, hantera dotterns ångest och samtidigt försöka vara en bra mamma även till syskonen. Till slut blev det för mycket, hon blev delvis sjukskriven, vardagen fungerade inte längre.
En ätstörning drabbar inte bara den som blir sjuk, den påverkar hela omgivningen
Pia vill lyfta närståendeperspektivet i sin föreläsning. Hon delar med sig av hur vardagen såg ut när allt kretsade kring monstret om krossade tallrikar, bråk, tårar och skuld. Om klumpen i magen när hon maktlös hörde sitt myndiga barn väsa ”hellre död än tjock” men också om att hitta vägen ut och vikten av att ta hand om sig själv och ta stöd.
Idag är dottern frisk sedan flera år och har själv två små barn. Bara Pias yngsta barn bor kvar hemma och hela familjen har en väldigt nära relation. Hon träffar sina barnbarn flera gånger i veckan och njuter av att följa dem i livets små äventyr. Pia uppskattar livet på ett nytt sätt. Efter dotterns ätstörningar sätter Pia mer värde på de små sakerna i livet. Hon har hittat ett inre lugn och hämtar energi i sin trädgård eller i skogen.
Pia arbetar idag deltid som verksamhetsledare på Frisk & fri Karlstad och brinner för att höja kunskapen om ätstörningar, bryta fördomar och ge stöd till de som idag lever i det kaos som en gång var hennes liv.
Pia vill med sin föreläsning öka kunskapen och förståelsen för hur det kan vara att leva nära någon som är drabbad, men hon vill framför allt inbringa hopp och visa att det finns ljus i tunneln.