När Yahya flydde till Sverige visste han inte om eller när han skulle få träffa sin familj igen. Han vet hur smärtsamt det är att förlora allt, hamna i en depression och samtidigt försöka etablera sig i ett nytt land.

När Yahya flydde från kriget i Syrien 2014 kände han att han inte hade något annat val. Han var tvungen att lämna sin familj – för att på sikt kunna rädda dem från det krigsdrabbade hemlandet. Så småningom kom han till Sverige. Här insåg han ganska snabbt att han var en man som hade förlorat allt. Yahya levde med ångest, oro och stora sömnsvårigheter. Han började arbeta och studera nästan dygnet runt för att förtränga alla förluster. Till slut blev han utmattad och hamnade i en djup depression. Han försökte kontakta ambassaden för att få hit sin familj. Men processen kom att ta flera år. Yahya lyckades kontakta sin familj ibland, samtalen var dock smärtsamma. En dag frågade hans barn honom om han inte älskade dem längre. Han kände skuld och sorg.

En lycklig återförening

Till slut träffade Yahya en läkare som gav honom rätt hjälp för de psykiska besvären. Han gav aldrig upp hoppet om att en dag återse sin familj. Han lärde sig svenska på egen hand, arbetade och engagerade sig ideellt. Han träffade många människor och skaffade sig flera fritidsintressen. Efter flera år kom familjen till slut till Sverige. Det var ett lyckligt återseende, men att få hela familjen etablerad i Sverige är en pågående process.

I sina föreläsningar vill Yahya förmedla hopp till andra som befinner sig i en liknande situation som han en gång var i. Han vill också öka kunskapen om hur vården och myndigheter kan förbättra bemötandet av nyanlända. Eftersom ett av hans barn har en funktionsnedsättning berättar han gärna om sina upplevelser av den svenska vården och de utmaningar som kan uppstå för en familj som flytt till Sverige.

Förutom att vara Hjärnkollambassadör så arbetar han heltid som personlig assistent.

Yahya föreläser på svenska och arabiska.