I Martina Hägerklints föreläsning bjuds ni på en inblick i ett annorlunda föräldraskap. Att vara mamma till två döttrar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, återkommande depressioner, ångest och självskadebeteende. Hur får man ihop livet som mamma, fru, med arbete, en oändlig mängd möten och med en ständig oro för sina barn?

Ända sedan barnsben har Martina varit den typiska duktiga flickan. Den snälla och lydiga som ville hjälpa alla och som såg det som sin uppgift att se till att alla mådde bra och hade det bra. Hon växte upp i en tid när man inte pratade om psykisk ohälsa, dock fanns det några i närmaste familjen med lite svaga nerver. Så Martina tog på sig stort ansvar för familjen. Att få två barn med NPF och kampen för sina barns rätt till vård, utbildning och samtidigt försöka göra ett bra jobb inom vården. Ändå blev det en total chock för henne när hon själv rasade ihop.

Martina var en ung stark kvinna som alltid ställde upp för alla och som tog hand om alla andra och blev själv trebarnsmamma. Två av hennes barn har dubbla NPF-diagnoser och massor av psykisk ohälsa. Familjesituationen tillsammans med att Martina arbetade inom äldrevården resulterade i en knäckt kvinna som kände att hon inte räckte till, fick ångest, depression, fobier, utmattningssyndrom och långa perioder som helt eller delvist sjukskriven.

Att jobba mycket med sig själv har gjort stor skillnad

Vändpunkterna har varit flera och kommit smygande under lång tid. Men helt klart var det en stor vändpunkt och lättnad när döttrarna fick sina diagnoser. Även att inse att jobba inom vården och ha barn med NPF inte är en bra kombo. Så att byta jobb och att jobba mycket med sig själv har gjort stor skillnad.

I dag jobbar Martina som inflytandeombud och samtalsledare för patientforum hos NSPH Skåne. Att jobba i en verksamhet där man har förståelse för psykisk ohälsa har varit en stor hjälp i att komma tillbaka till arbetslivet. Barnen har blivit stora och endast en bor hemma numera. Martina jobbar på att släppa kontrollen och låta det nätverk som de byggt upp kring äldsta dottern vara till hjälp. Livet har gått från kaos varje dag till…. ja mindre kaos.

Martina låter er ta del av ett annorlunda föräldraskap med flera tuffa utmaningar. En aldrig sinande ström av möten, ständig oro kring barnen och vad detta gör med henne. Sorgen över att föräldraskapet och arbetslivet inte blev som hon tänkt sig.

Vad händer med familjen när den som är familjens kapten plötsligt inte klara av att styra skutan längre? Är det möjligt att återhämta sig och ta sig upp när man är på botten? Ja, Martina vill visa att det är möjligt och att genom att tänka om, tänka utanför de givna ramarna, så kan livet bli bra trots allt.

Martina kan också föreläsa om när familjens kapten plötsligt måste kliva av skutan för att hon drabbades av depression, ångest, fobier och utmattningssyndrom och sjukskrivningar. Om vägen tillbaka till ett fungerande arbetsliv.