Stefan Gustafsson föreläsning handlar om kraftig ångest och hur han lyckats vända detta till att bli fri från den. Hans liv innehåller skilsmässor, fyra barn varav en med autism och en som i vuxen ålder fått sina barn omhändertagna av socialen. Det liv han lever nu är i stort ångestlöst mot tidigare.

Stefan är född och uppvuxen i Jönköping och har bor kvar där han växte upp. Han har haft en ganska rofylld barndom, men som ändå präglats av kraftig ångest osäkerhet samt blivit mobbad.

Som värst har ångesten och panikattackerna givit honom perioder utan mat och viktnedgång, oändliga besök på akuten med ambulans i vissa fall, en känsla av vara svullen och sväva över sängen han ligger i.

Vändpunkten kom till viss del av hans sons autism. Visst har den varit en jobbig del av livet också, men Stefan började då fundera på sitt eget beteende och hur han själv orsakade sin ångest. Att säga nej bidrog till att få Stefans ångest att försvinna. Han lärde sig så småningom vad han behövde göra för att skapa förändringar i sitt liv. Den sista pusselbiten var en hjärtoperation Stefan genomgick 2020 som också har förändrat hans sätt att se på sig själv.

Det finns en väg ur ett dåligt mående

Livet idag är bra för Stefan. Han har fallit tillbaka vid ett tillfälle i livet, med sin mammas bortgång samtidigt som han flyttade, byte av jobb, uppbrott från ett förhållande och Coronapandemin kom. Men det hämtades snarast tillbaka med hjälp av de verktyg han lärt sig använda och idag lever han i stort sett utan ångest.

Stefans berättelse kan sammanfattas med att man har en stor del av sitt mående i sig själv, och det finns en väg ur det. Man kan inte påverka sin omgivning till förändring, bara sig själv.