Med humor och självdistans berättar Mona Noreklint i sin föreläsning om sin erfarenhet av att vara i psykos eller psykosliknande tillstånd under en period av nära fyra år. Hon delar med sig av de verktyg hon använt för att ta sig ur de ångesttillstånd som följt med psykoserna. 

I samband med sin skilsmässa hamnade Mona i psykotiskt tillstånd. Detta vid 47 års ålder – mitt i livet och karriären som byggnadsarkitekt. Efter tio år av återhämtning fortsatte hon sedan att arbeta som “Medarbetare med Brukarerfarenhet” (motsvarande Peer Support) vid Landstinget i Värmland fram till sin pension 2018.

Vid tidpunkten för sin pensionering blev hon förtroendevald till Region Värmland och känner sitt arbete inom politiken som en tredje karriär.

Mona känner stor tacksamhet för att hon hann få sina två, nu vuxna, barn innan hon gick in i psykos. Ännu mer glädje känner hon inför det faktum att hon hann bli frisk innan barnbarnen kom.

Nu efter 20 år som singel har hon nu träffat en ny kärlek och beskriver hela sin livssituation som ”Universums payback för alla jobbiga år”.