Under Paulina Bengtssons föreläsning får ni följa hennes livshistoria som innefattar sexuellt våld där hon även tvingades in i prostitution, hur det är att leva med PTSD och trauman samt hur hon idag har vänt det hemska till något positivt. Paulina har startat en verksamhet som jobbar mot sexuellt våld där hon har arbetat i 13 år och hon har även gett ut en självbiografi, “Utnyttjad, våldtagen och såld”.

När Paulina var 22 år träffade hon en partner som senare skulle bli hennes förövare och kopplare. Uppväxten var för Paulina fylld med kärlek och trygghet och hon kände sig som en stark tjej som aldrig kunde ana att hon en dag skulle vara offer för en av Sveriges värsta sexualbrottslingar. Hon utsattes för övergrepp och tvingades in i prostitution och pornografi, varje dag blev en kamp för livet. Förövaren dömdes senare till maxstraffet 14 års fängelse.

Paulina har varit längst ner på djupet av mörkret med diagnosen PTSD. Under en tid brottades hon med suicidtankar, ångest och stress och efter övergreppen skadade hon sig genom sex som ett självskadebeteende. Idag har Paulina fått behandling och med sina erfarenheter har hon vänt livet som hon fyller med nya tankar och vishet. Hon har lärt sig acceptera det som hänt och ser framåt.

Skulden och skammen har hon idag placerat där den hör hemma

När det var som tyngst för Paulina hade hon bestämt sig för att ta sitt liv, då får hon reda på att hon är gravid och väljer istället att rymma och leva vidare. Detta var början till att söka hjälp och ta emot den. Hon har idag sambo, två barn och bor på landet. Hästar och natur är något Paulina ser som helande och något hon behöver för att må bra. Skulden och skammen har hon idag placerat där den hör hemma, hos förövaren.

Idag arbetar Paulina med frågor rörande sexuellt våld inom en verksamhet hon själv grundade 2008. Hon har även en egen firma där hon säljer sin självbiografi och föreläser om sin historia och ämnena i stort. Hon vill genom sina föreläsningar bryta myter, ge redskap och kunskap kring sexuellt våld och prostitution och förmedla hopp.

Paulinas berättelse berör på djupet och hon berättar ärligt och öppet det hon upplevt. Hon berättar även om de möten hon haft med olika myndigheter och vad som varit viktigt i bemötandet och för henne under och efter utsattheten. I sin historia väver hon in fakta kring övergrepp och lyfter myter som många av oss kan känna igen. Hon ger också konkreta tips över hur vi alla kan vara en del av arbetet mot sexuellt våld.

Paulinas föreläsningar vänder sig dels till elever på högstadiet och gymnasiet, till studenter och verksamma inom myndigheter, skola och föreningar. Hon anpassar alltid sina föreläsningar efter målgruppen.