Nathalie Stevens föreläser om hennes liv som tonåring, ångest och övergrepp. Hon vill bryta tystnaden kring incestövergrepp och att fler ungdomar ska våga prata öppet om psykisk ohälsa. Nathalie berättar om hur hon vågade berätta sin hemlighet och hur hon idag lever fri från den psykiska ohälsan med hjälp av professionell hjälp.

Det som utåt sett verkade som en helt vanlig uppväxt hade en mörk baksida. Som barn var Nathalie med om traumatiserande övergrepp av hennes biologiska far som gav påföljande men av händelsen som visade sig först i tonåren.

Nathalies negativa självbild växte med åren och bägaren rann över av press, skolan och den kontrollerande pojkvännen i gymnasiet som hade henne runt sitt lillfinger. Hon fick stark ångest och en känsla av att ständigt vilja fly och begränsa sig i vardagen, något stämde inte. Tankar kring att något alltid var fel jagade henne. Nathalie hade overklighetskänslor och bar på en rädsla att bli galen – något som skapade ett kontrollbeteende hos henne i vardagen. Hon fastnade i en ond cirkel av ångestattacker som ledde till att Nathalie utvecklade agorafobi och slutligen ett kontrollbeteende som fick henne att ställa frågan till sig själv ’’är det såhär jag vill leva mitt liv?’’

Hittade rätt verktyg för att hantera sitt mående

Efter en lång resa med ångest, agorafobi och ett kontrollbeetende bestämde hon sig för att skriva en remiss till öppenpsykiatrin. Det blev hennes stora räddning, att slutligen få träffa en KBT-psykolog. Det förändrade Nathalies liv genom att hon fick reda på att hon levt med PTSD som varit en stor påverkande faktor av hennes psykiska mående. Tack vare KBT-behandlingen har Nathalie idag med sig verktyg som ger henne balans och håller den psykiska ohälsan borta. Hon mår idag bra och vågar släppa kontrollen, fångar dagen som den kommer och lever i nuet.

Nathalie berättar äkta, rättframt och rafflande om sina tuffaste år. I sin föreläsning berättar Nathalie om hur hon lyckades vända på sitt liv. Livet som ung och osynlig, men ändå stor och vuxen. Hon berättar också om perioden i livet då man ska hitta sig själv och experimentera och ta risker. Intensiteten av en tonårings känslor och av att fångas i sig själv. Hur hon funnit ett inre lugn och fått verktyg av sin psykolog som hjälpt henne hitta den balans som hon i sina tonår saknade.

Nathalie hoppas med sin föreläsning bidra med mer förståelse om ångest, agorafobi, kontrollbeteende och posttraumatiskt stressyndrom. Samt vara en röst för de som inte vågar berätta om incestövergrepp. Kan hon med hjälp av sin föreläsning få någon person att känna igen sig och inte känna sig ensam om det de har varit med om, så är det en bra bit på vägen till att vi blir starkare tillsammans.