Marianne Jonsson

65 årHalland (Möjlighet att resa)Svenska

I Mariannes föreläsning får vi följa hennes resa som mamma till ett idag vuxet barn med ADHD och autism - vilka utmaningar det medfört men också vilken enorm glädje och tacksamhet hon känner som både mamma och farmor.

Redan när sonen var nyfödd märkte Marianne att hon hade ett barn med mycket vilja. Under hans uppväxt ställdes de inför många utmaningar utan att egentligen få någon förklaring på varför han fungerade som han gjorde. Marianne fick under hela sin sons uppväxt kämpa för att hitta strategier och lösningar för att få vardagen och skolgången att fungera. Det blev hennes uppgift att få andra att förstå hur han fungerade och vilket stöd han behövde. Att sonen förutom sina svårigheter dessutom blev mobbad i skolan påverkade hela familjen.

Först i vuxen ålder, när han själv skulle bli pappa, fick han diagnoserna autism och ADHD och med det en förklaring till de svårigheter han kämpat med hela livet.

Men även som mamma till ett vuxet barn har Marianne fått ta ett större ansvar än många andra föräldrar. Hon har behövt hjälpa sin son att strukturera vardagen, få ordning på hushållet, komma iväg på morgnarna och betala räkningar i tid. Med ett heltidsjobb som förskollärare har hon många gånger fått slå knut på sig själv för att få både sin egen och sonens vardag att fungera.

Mer tid åt att bara vara farmor

I sin föreläsning berättar Marianne om hur hon en dag kom fram till att hon behövde kunna ägna sig mer åt att bara vara mamma och farmor istället för att vara den som ordnade allt. Hon hjälpte sonen och hans familj att få olika insatser, och även om vägen varit lite krokig och hon fortfarande får rycka ut ibland så upplever hon att vardagen flyter på och att hon kan ägna mer tid åt att ”bara” vara farmor.

Idag är Marianne seniorambassadör för Hjärnkoll och vill genom sin föreläsning dela med sig av sina strategier och metoder för hur man som anhörig kan hjälpa utan att själv bränna ut sig. Hon vill också förmedla vikten av förståelse och ett gott bemötande från samhällets aktörer. 

Marianne berättar öppet och kärleksfullt om sin resa med sonen och vill med sin berättelse sprida hopp om att livet kan bli ganska bra till sist. Hon vill med sin föreläsning uppmana andra anhöriga att söka hjälp, dels från samhället instanser, men också från den ideella sektorn. Mariannes föreläsning riktar sig också till personer som möter individer med NPF och deras anhöriga i sitt arbete och vill öka sin kunskap och förståelse. 

Se en teaser från Mariannes föreläsning här!

Jag pratar om:
ADD/ADHDAutismspektrum (AST)Erfarenhet som anhörig

Bokningsförfrågan

Fyll i formuläret, så kontaktar vi dig.

ÅÅÅÅ streck MM streck DD