Föreläsningen ”Unna dig själv att må bra” handlar om hur Elizabeth Odalen Bjord kom tillbaka till ett friskare liv och att nu kunna hjälpa igen på ett mer hälsosamt sätt. 

Elizabeth är född på en släktgård i Värmland med sin mamma, pappa, två äldre bröder och mormor. Alla vuxna var starka och självständiga person och det låg liksom i luften att ”själv är bäste dräng”. Man pratade inte med andra om bekymmer och svårigheter utan höll dem för sig själv.

Efter flera år av mobbning på låg- och mellanstadiet bestämde hon sig för på högstadiet att ingen skulle sätta sig på henne mer och inte på någon annan heller. Hon blev istället en person som man kunde vände sig till för att få råd och hjälp.

Många var de som behövde hjälp både på fritiden och i Elizabeths yrke. Personer med till exempel NPF-diagnoser (neuropsykiatriska funktionsnedsättningar), missbruk, sjukdom med mera. Elizabeth stöttade, pratade och fixade. Hon var till och med snabbare än ambulansen de gånger hennes pappa behövde akut hjälp. I sitt yrke som nyutexaminerad lärare fick hon klasser där många elever hade stora svårigheter. Hon brann för dessa elever och gjorde allt hon kunde för att det skulle gå så bra som möjligt för dem. Symptom började smyga sig på och bli fler och fler. Trötthet, huvudvärk, aggressioner, ångest och hallucinationer.

Då insåg hon att såhär kan det inte fortsätta

Vändpunkten var när hon skällde ut en kollega inför eleverna. Hon insåg då att så här kan det inte fortsätta. Hon fick komma till doktorn dagen efter och han sjukskrev henne för utmattningssyndrom med depression. Hon fick åka hem med en burk Citalopram för ångesten, Citodon för värk och ett sjukintyg för tre veckor. Verkligheten blev 3 års sjukskrivning och många omställningar i livet.

Elizabeth berättar öppenhjärtigt hur hennes resa sett ut och hur hon gjorde för att komma tillbaka till ett bra liv med jobb och sociala kontakter. Hon vill ge hopp till någon som lever med eller är på väg mot diagnosen utmattningssyndrom med eller utan depression. Hopp att man kan stoppa innan man hamnar där och hopp att det går att komma tillbaka. Elizabeth ger praktiska tips och råd som till exempel kroppskännedom, för att inte hamna i samma situation igen.

Ebba Olsson anhörigkonsulent/Silviasyster skriver efter Elizabeths föreläsning  i församlingshemmet i Arvika – ”Har bara hört positiva saker av de som var där inget ris, alla tyckte det var en bra föreläsning där många kände igen sig”.

Intervjuad av Sveriges Radio P4 Dalarna under Anhörigprojektet ”Vem hjälper den som hjälper”.

Besök gärna Elizabeths hemsida.