Helena Modig Hjärnkollambassadör

Helena Modig

Helena berättar om hur det är för henne att leva med sviterna från en traumatisk barndom – kantad av övergrepp, ensamhet och tvångsvård. Hennes föreläsning blickar bakåt och fångar smärtsamma stunder i en dysfunktionell familj och flerårig tvångsvård inom samhällsvården för unga – för att sen på ett reflekterande sätt berätta hur erfarenheterna präglar hennes… Läs mer »

Tara

Presentation Tara växte upp i Stockholm med skilda föräldrar. Hon började må dåligt och ha ångest redan som litet barn. När hon var 9 år började hon självskada, vid 12 års ålder utvecklade hon ätstörningar och vid 15 års ålder så drack hon varje kväll för att kunna sova. Skolan fungerade bra men behövde tidigt anpassas då hon ofta… Läs mer »

Hjärnkollambassadör - Maria Morris Nilsson

Maria Morris Nilsson

Maria Morris Nilsson är en kvinna som är 54 år. Hon är en livsnjutare. Lever med sin sambo och två katter. Sonen är utflugen sen många år tillbaka, men de har fin kontakt. Maria älskar livet fast det kan gunga rejält ibland. Maria är en mycket van föreläsare och har föreläst sedan 2012. Hon upplever… Läs mer »

Hjärnkollambassadör - Patrik Malmqvist

Patrik Malmqvist

I Patriks föreläsning delar han med sig av sina erfarenheter av depression och hur han lärt sig att förhålla sig till sjukdomen och sina känslor. Patrik beskriver sin uppväxt som väldigt medelsvensson och utan traumatiska händelser. Att drabbas av depression var något han hade svårt att acceptera och han berättar om problemen med att lära… Läs mer »

Janna-Li Janke

Janna-Li föreläser även om sina erfarenheter av psykiatrisk slutenvård, med fokus på Brukarstyrd Inläggning. Janna-Li är HBTQ och berättar gärna om att vara ”neuroqueer”, det vill säga kombinationen autistisk och HBTQ. Hon beskriver hur det är att leva sitt liv utanför normen och sin upplevelse av att aldrig riktigt passa in någonstans. Att leva med… Läs mer »

Linda Nordqvist

Linda är från liten by i Skåne, där hon bodde med sina föräldrar och bror. Redan tidigt i livet fick hon med chock känna hur skör tryggheten kan vara. Huset brann ner med alla barnminnen. I samband med detta var skoltiden tuff, hon klarade lektioner men kände alltid sig väldigt ensam, eller blev det tredje… Läs mer »

Hannah Harvigsson

Stå ut, stanna kvar Hannah berättar om sin uppväxt, om hur hon tidigt blev kallad för pojkflicka…hur hon av jämnåriga betraktades som annorlunda vilket i en förlängning födde en känsla av utanförskap. Ett utanförskap som på skolgården tog sig uttryck i både fysisk och psykisk mobbing. Detta resulterade i en dålig självkänsla som hon kämpade… Läs mer »

Rebecka

Rebecka berättar om långa inläggningar inom slutenvården med tvångsåtgärder och om hur skolan var den bästa och värsta platsen i världen samtidigt. Hon berättar om hur hennes psykiska ohälsa tog mer och mer av hennes liv men också om hur hon själv tog tillbaka det. Fram tills hon börjar gymnasiet mår Rebecka relativt bra. Men… Läs mer »

Kinsi Eid

”Jag var den somaliska Askungen, där jag fick stå vid spisen så fort jag satte foten i det som skulle vara mitt nya hem. Där jag skulle få vara ett tryggt och välmående barn. Men jag visste aldrig om jag skulle få gå till skolan eller tvingas stanna hemma för att arbeta. Medan jag bryggde… Läs mer »

Katja

Från hjärtat berättar Katja följande i sin föreläsning: Ha ätstörningar som ung flicka Vara dotter till en bipolär pappa Hur depressionen hänger över henne som en överhängande mörk demon, vilken existens måste ständigt kvävas och gömmas undan. Om den får övertaget kan det leda till lidande, ångest, panikångest, psykisk smärta, paranoida vanföreställningar, tvångsvård, slutenvård och… Läs mer »