Historien om Hjärnkoll
Hjärnkoll startade 2009 som en del av Attityduppdraget, ett regeringsuppdrag med syfte att öka kunskapen om psykisk ohälsa och minska stigma. Uppdraget drevs av Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) i samarbete med Handisam (numera Myndigheten för delaktighet).
För att skapa en så effektiv kampanj som möjligt studerades andra internationella initiativ, bland annat Time to Change i England samt liknande kampanjer i Nya Zeeland, Skottland och Tyskland. Erfarenheterna från dessa initiativ, tillsammans med forskning på området, visade att personliga berättelser är en av de mest kraftfulla metoderna för att förändra attityder.
Därför utbildades de första Hjärnkollambassadörerna 2010 – personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa eller som anhöriga. Deras uppgift var att föreläsa, dela sina berättelser och på så sätt minska fördomar och stigma.
Under de första åren genomförde Hjärnkoll föreläsningar, utbildningar, kampanjer och konferenser över hela landet. När regeringsuppdraget avslutades 2015 tog NSPH över verksamheten och skapade Riksförbundet Hjärnkoll, som blev ett självständigt riksförbund.
Idag finns regionala Hjärnkollföreningar i 15 regioner, och över 350 utbildade Hjärnkollambassadörer föreläser över hela landet.