Momma Merzi

Momma Merzis

Under Momma Merzis föreläsning får vi följa med på en resa från hans uppväxt i ett invandrartätt område där familjen kämpar för att få mat på bordet. Hur han väljer den kriminella banan med droger och har suicidtankar när livet inte blev som han tänkt. Att gå från att inte ha en tilltro till samhället… Läs mer »

Mohammad

Mohammad har gått igenom långa perioder av svår psykisk ohälsa. Krig och trauman satte sina spår och han visste inte om han någonsin skulle må bättre igen. Hoppet levde kvar och en dag träffade han sjukvårdspersonal som förstod vad han gick igenom. Det var början på hans återhämtning. Mohammad har upplevt krig och han har… Läs mer »

Yahya

När Yahya flydde till Sverige visste han inte om eller när han skulle få träffa sin familj igen. Han vet hur smärtsamt det är att förlora allt, hamna i en depression och samtidigt försöka etablera sig i ett nytt land. När Yahya flydde från kriget i Syrien 2014 kände han att han inte hade något… Läs mer »

Didi

Efter det omtumlande beskedet att Didi och hennes familj måste lämna Syrien flyr familjen mitt i natten med allt deras händer kan bära. Hjärnkollambassadör Didi berättar om sina erfarenheter av migrationsrelaterad stress och som en konsekvens av den hamna i en djup depression. Hon delar också sina erfarenheter av mobbning och diskriminering i arbetslivet.  Det… Läs mer »

Raghad

Raghad föreläser om hur det är att leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) men också om hur det är att vara förälder till barn med en NPF-diagnos. Under Raghads föreläsning får vi höra om kulturella skillnader i synen på NPF som Raghad upplevt och vilka strategier hon utvecklat för att få sin vardag att gå… Läs mer »

En man i 30-årsålderna ler mot kameran. I bakgrunden syns hus och lite grönska.

Mansour

Som Hjärnkollambassadör föreläser Mansour om sina erfarenheter av migrationsrelaterad stress och återhämtning. Genom sin berättelse skildrar Mansour hur händelser och minnen från tiden före, under och efter den långa flykten har påverkat hans psykiska mående. Han berättar om traumatiska upplevelser under flykten från Syrien och om den stress han upplevde under sin första tid i… Läs mer »

Jihad

Som Hjärnkollambassadör föreläser Jihad om sina egna erfarenheter av att drabbas av – och återhämta sig från – posttraumatiskt stressyndrom. Jihad växte upp i Damaskus i Syrien. Redan i ung ålder började han arbetade för FN och blev kort därefter hälsoansvarig för ett flyktingläger med 3000 personer i Damaskus. Han har även en universitetsexamen i… Läs mer »