Jenna Alppiranta Hjärnkollambassadör

Jenna Alppiranta

Jenna levde till synes ett helt vanligt liv, dock var det inte riktigt så. Hennes föräldrar drack varje helg och hennes storebror missbrukade både alkohol och droger. Det gjorde inte livet lätt för henne, hon blev i mycket den vuxna i familjen. Dessutom blev hon vid 16 års ålder sexuellt utnyttjad av en person som… Läs mer »

Helena Modig Hjärnkollambassadör

Helena Modig

Helena berättar om hur det är för henne att leva med sviterna från en traumatisk barndom – kantad av övergrepp, ensamhet och tvångsvård. Hennes föreläsning blickar bakåt och fångar smärtsamma stunder i en dysfunktionell familj och flerårig tvångsvård inom samhällsvården för unga – för att sen på ett reflekterande sätt berätta hur erfarenheterna präglar hennes… Läs mer »

Tara

Presentation Tara växte upp i Stockholm med skilda föräldrar. Hon började må dåligt och ha ångest redan som litet barn. När hon var 9 år började hon självskada, vid 12 års ålder utvecklade hon ätstörningar och vid 15 års ålder så drack hon varje kväll för att kunna sova. Skolan fungerade bra men behövde tidigt anpassas då hon ofta… Läs mer »

Hjärnkollambassadör - Patrik Malmqvist

Patrik Malmqvist

I Patriks föreläsning delar han med sig av sina erfarenheter av depression och hur han lärt sig att förhålla sig till sjukdomen och sina känslor. Patrik beskriver sin uppväxt som väldigt medelsvensson och utan traumatiska händelser. Att drabbas av depression var något han hade svårt att acceptera och han berättar om problemen med att lära… Läs mer »

Janna-Li Janke

Janna-Li föreläser även om sina erfarenheter av psykiatrisk slutenvård, med fokus på Brukarstyrd Inläggning. Janna-Li är HBTQ och berättar gärna om att vara ”neuroqueer”, det vill säga kombinationen autistisk och HBTQ. Hon beskriver hur det är att leva sitt liv utanför normen och sin upplevelse av att aldrig riktigt passa in någonstans. Att leva med… Läs mer »

Benjamin Gyllenfjärd

Hur var livet för den tonåringen som visade upp en extrovert, självsäker och social sida, men som kände sig ensam och förvirrad inuti? Hur reagerade omgivningen på denna tonåring när insidan kom fram? Och vem är han idag? Benjamin pratar om känslorna som går uppåt, neråt och allt mitt emellan. Han beskriver kaoset och stillheten… Läs mer »

Hannah Harvigsson

Stå ut, stanna kvar Hannah berättar om sin uppväxt, om hur hon tidigt blev kallad för pojkflicka…hur hon av jämnåriga betraktades som annorlunda vilket i en förlängning födde en känsla av utanförskap. Ett utanförskap som på skolgården tog sig uttryck i både fysisk och psykisk mobbing. Detta resulterade i en dålig självkänsla som hon kämpade… Läs mer »

Sanna Sandahl & Leia

Sanna berättar om att hon alltid varit annorlunda genom hela uppväxten och att sent i livet få sin diagnos (ADHD och Asperger) Hur hon ställs inför olika situationer i vardagen där hon ofta frågar sig; – vad är normalt att orka? – vad är normalt att hinna? – hur är normalt att vara/säga? Vad är… Läs mer »

Ylva

”Jag var Flickan bakom pianot som från 6-års ålder tvingades bära på hemligheter som inte fick avslöjas. Av rädsla och känslor av skuld och skam föddes en stark lojalitet med mina förövare. Tystnadskulturens hårda grepp var något som höll mig fången ända in i vuxen ålder. Som litet barn var platsen bakom pianot i ”finrummet”… Läs mer »

Billie Viberg

Bakgrund Redan som barn förstod hennes mormor att det var något som var fel, men eftersom inte hon var Billies vårdnadshavare så kunde hon ingenting göra utan fick snällt stå bredvid och se på hur Billie sakta men säkert bröts ner allt längre och längre ner. Billie har varit med om sexuella övergrepp, haft ett… Läs mer »