Hjärnkollambassadör - Maria Morris Nilsson

Maria Morris Nilsson

Maria Morris Nilsson är en kvinna som är 54 år. Hon är en livsnjutare. Lever med sin sambo och två katter. Sonen är utflugen sen många år tillbaka, men de har fin kontakt. Maria älskar livet fast det kan gunga rejält ibland. Maria är en mycket van föreläsare och har föreläst sedan 2012. Hon upplever… Läs mer »

Frida Svensson

Följ med Frida när hon berättar om hur det är att drabbas av psykos sjukdom, om hur det har tagit sig i uttryck under livet och hur hon hanterar sin vardag. Frida tar tillvara sina friskfaktorer på ett medvetet sätt och hämtar sin energi genom att vara i naturen.  Du får också del av hennes… Läs mer »

Janna-Li Janke

Janna-Li föreläser även om sina erfarenheter av psykiatrisk slutenvård, med fokus på Brukarstyrd Inläggning. Janna-Li är HBTQ och berättar gärna om att vara ”neuroqueer”, det vill säga kombinationen autistisk och HBTQ. Hon beskriver hur det är att leva sitt liv utanför normen och sin upplevelse av att aldrig riktigt passa in någonstans. Att leva med… Läs mer »

Benjamin Gyllenfjärd

Hur var livet för den tonåringen som visade upp en extrovert, självsäker och social sida, men som kände sig ensam och förvirrad inuti? Hur reagerade omgivningen på denna tonåring när insidan kom fram? Och vem är han idag? Benjamin pratar om känslorna som går uppåt, neråt och allt mitt emellan. Han beskriver kaoset och stillheten… Läs mer »

Marielle Back

Bakgrund Sedan barnsben har Marielle varit extra känslig, för kritik, andras energier och trauman. Alltid känt in vad andra har för behov före sina egna. Växt upp utan pappa, och med en mamma som haft psykisk ohälsa i perioder. Då hennes föräldrar inte var lika emotionellt mogna alltid, fick Marielle ta på sig föräldrarollen tidigt.… Läs mer »

Pär-Erik Ek

Möt Pär-Erik som genom flera svårhanterliga trauman drabbades av bipolär sjukdom som ytterlighet. Han beskriver de livsval han gjort för att kunna fortsätta sin vandring på jorden, allt ifrån att byta karriär till att omvärdera vad som är viktigt i livet. När han drabbades av PTSD ställdes livet på ända men Pär-Erik valde att se… Läs mer »

Jenny Wetterling

Jenny kommer från Malmö och har vuxit upp i en på alla sätt trygg och kärleksfull familj. Detta är dock inte alltid en garanti gör god psykisk hälsa. Efter en mängd olika stressorer, utmaningar i att hantera den känslostorm som vägen till vuxenblivande innebär och höga krav på sig själv insjuknade Jenny i en ätstörning… Läs mer »

Agneta Persson

Agneta har en kandidat i samhällsplanering, en kandidat i nationalekonomi och också nästan en kandidat i Internationella relationer. Detta kompletteras av en mångårig och bred arbetslivserfarenhet främst inom vårdsektorn. Hennes engagemang grundas i mänskliga rättigheter, rättvisefrågor och brukardelaktighet. Hennes berättelse handlar om vägen mot psykos genom ett högpresterande liv med hårda studier bland annat på Handels… Läs mer »

Stefan Scott-Johansson

Stefan föreläser om hoppet, mitt i det mörka, mitt i en ny debuterad psykos, med diagnoser som skiftat. Från tiden på ett stort mentalsjukhus i början av 1990 talet till idag då han är nygift, har en god relation till sin son samt ett arbete som Peer Support på en psykiatrisk slutenvårdsavdelning. Stefans motto är… Läs mer »

Lars Bengtsson

Lars föreläser om sina erfarenheter av bipolär sjukdom typ 1 med konsekvenser som djupa depressioner samt manier där tankarna inte överensstämmer med verkligheten. Ett centralt tema i Lars liv har varit att börja om. Börja om med livet efter en skilsmässa, återuppta avbrutna universitets studier och hur han rest sig efter att ha fått avsked från… Läs mer »