Jenna Alppiranta Hjärnkollambassadör

Jenna Alppiranta

Jenna levde till synes ett helt vanligt liv, dock var det inte riktigt så. Hennes föräldrar drack varje helg och hennes storebror missbrukade både alkohol och droger. Det gjorde inte livet lätt för henne, hon blev i mycket den vuxna i familjen. Dessutom blev hon vid 16 års ålder sexuellt utnyttjad av en person som… Läs mer »

Linda Vesterberg - Hjärnkollambassadör

Linda Vesterberg

Lindas föreläsning lyfter ämnet sorg, ett tabubelagt ämne som så få av oss pratar om. Lika mycket som det är tabu att prata om suicid, så är det att prata om sorg. Något vi alla någon gång i livet, kommer att gå igenom. Och på ett eller annat sätt så kommer vi att sörja. I… Läs mer »

Frida Svensson

Följ med Frida när hon berättar om hur det är att drabbas av psykos sjukdom, om hur det har tagit sig i uttryck under livet och hur hon hanterar sin vardag. Frida tar tillvara sina friskfaktorer på ett medvetet sätt och hämtar sin energi genom att vara i naturen.  Du får också del av hennes… Läs mer »

Janna-Li Janke

Janna-Li föreläser även om sina erfarenheter av psykiatrisk slutenvård, med fokus på Brukarstyrd Inläggning. Janna-Li är HBTQ och berättar gärna om att vara ”neuroqueer”, det vill säga kombinationen autistisk och HBTQ. Hon beskriver hur det är att leva sitt liv utanför normen och sin upplevelse av att aldrig riktigt passa in någonstans. Att leva med… Läs mer »

Erica Hårsta

Redan som barn upplevde Erica psykisk ohälsa i from av depression och utmattningssyndrom. Hon är uppväxt i ett litet samhälle utanför Uppsala där alla kände alla. När hon började skolan öppnades en ny värld, och hon kände plötsligt ingen. Från första dagen var Erica utsatt för mobbning och det fortsatte i olika former tills den… Läs mer »

Petra Rohrer

”Att uppleva trauman och att leva med samsjuklighet” Under Petras föreläsning får man följa hennes livshistoria, hur hennes psykiska ohälsa utvecklades och hur hon idag har skapat sig ett liv där hon mår mycket bättre och där hon är mer stabil. Petra är född och uppvuxen i Stockholm, och bor sedan många år i Uppsala.… Läs mer »

Kinsi Eid

”Jag var den somaliska Askungen, där jag fick stå vid spisen så fort jag satte foten i det som skulle vara mitt nya hem. Där jag skulle få vara ett tryggt och välmående barn. Men jag visste aldrig om jag skulle få gå till skolan eller tvingas stanna hemma för att arbeta. Medan jag bryggde… Läs mer »

Susanne W

Susanne beskriver hur hon blev symptombärare för det otalbara, för det var lättare att fokusera på hennes egen ängslan och oro än att tala om sin mammas svårigheter. Hon berättar om vad som hjälpt henne och vad som stjälpt henne, och vad som fått Susanne att resa sig igen. Om Nisse & Greta, farmor, faster,… Läs mer »

Marilouise Toris

Bakgrund Redan som barn var Marilouise högpresterande, både i skolan och inom idrotten, och det fortsatte till yrkeslivet där hon under de sista åren arbetade som gruppchef inom Polisen. Tills det en dag tog stopp. För många svåra händelser gjorde att Marilouise inte orkade hantera allt längre, och det resulterade till sist i att hon… Läs mer »

Åsa Roos Johansson

Under den starka trygga ytan, som har fixat familj och jobb i alla år, fanns en sårbarhet som Åsa inte visade. Åsa växte upp på 60- och 70-talen i en liten bruksort i Hälsingland. Det var en tid utan fasta regler. Som storasyster skulle Åsa sköta sig föredömligt. Under dessa förhållanden utvecklade Åsa överlevnadsstrategier. Åsa… Läs mer »