Vivi

Vivi övergavs i Colombia som litet barn och adopterades till Sverige. I sin föreläsning tar hon oss med på sin resa genom livet. Hur hon som utlandsadopterad och med ett utseende som tydligt avvek från normen i Sverige, tidigt utvecklade ett omfattande kontrollbehov och ett starkt självhat. Hur hon desperat ville passa in men ständigt… Läs mer »

Mia Granström

Mia föreläser om hur det var att som åttaåring fly kriget på Balkan och hur hon redan i tidig ålder började uppleva ångest och nedstämdhet. Både för egen del men även som anhörig till invandrarföräldrar. Mia kom till Sverige från Bosnien och Hercegovina 1992 när hon var 8 år gammal tillsammans med sin mamma och… Läs mer »

Maria Elena

Höggravid, bostadslös, utanför systemet och drabbad av förlossningspsykos. Detta var början på Maria Elenas tid i Sverige. Hon har tagit sig igenom omöjliga situationer och svåra hinder – men aldrig gett upp. Idag vill hon öka kunskapen om hur det är att leva med psykisk sjukdom i ett nytt land och hon vill bryta fördomar… Läs mer »

Mohammad

Mohammad har gått igenom långa perioder av svår psykisk ohälsa. Krig och trauman satte sina spår och han visste inte om han någonsin skulle må bättre igen. Hoppet levde kvar och en dag träffade han sjukvårdspersonal som förstod vad han gick igenom. Det var början på hans återhämtning. Mohammad har upplevt krig och han har… Läs mer »

Yahya

När Yahya flydde till Sverige visste han inte om eller när han skulle få träffa sin familj igen. Han vet hur smärtsamt det är att förlora allt, hamna i en depression och samtidigt försöka etablera sig i ett nytt land. När Yahya flydde från kriget i Syrien 2014 kände han att han inte hade något… Läs mer »

Veronica

Som ung flicka sitter Veronica i köket hemma i Prag och lyssnar på radion som spelar upp den sovjetiska nationalsången. Utanför fönstret ser hon soldater och stridsvagnar som invaderar staden i samband med det som kallas Pragvåren. Så småningom skulle Veronica hamna i Sverige där hon mötte en ny kultur och till slut fick en… Läs mer »

Raghad

Raghad föreläser om hur det är att leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) men också om hur det är att vara förälder till barn med en NPF-diagnos. Under Raghads föreläsning får vi höra om kulturella skillnader i synen på NPF som Raghad upplevt och vilka strategier hon utvecklat för att få sin vardag att gå… Läs mer »

Woiny

När Woiny är 11 år gammal bryter kriget ut i Eritrea. Utifrån ett historiskt perspektiv beskriver hon de trauman hon tvingades uppleva under både kriget och sin ensamma flykt som 14-åring. I sin föreläsning berättar hon hur familjen och tron har hjälpt henne att komma över svåra trauman. Som barn går Woiny i skolan. Hon… Läs mer »

Abdinassir

Hjärnkollambassadören Abdinassir vet vad det kan innebära att vara förälder till barn med autism. Han vet också vad det kan innebära att själv drabbas av utmattning och som en följd även bli sjukskriven. Med värme och hopp skildrar Abdinassir hur livet inte riktigt blev som det var tänkt. Det blev neuropsykiatriska utredningar, besök på alla… Läs mer »

Jihad

Som Hjärnkollambassadör föreläser Jihad om sina egna erfarenheter av att drabbas av – och återhämta sig från – posttraumatiskt stressyndrom. Jihad växte upp i Damaskus i Syrien. Redan i ung ålder började han arbetade för FN och blev kort därefter hälsoansvarig för ett flyktingläger med 3000 personer i Damaskus. Han har även en universitetsexamen i… Läs mer »