Martina Hägerklint

I Martina Hägerklints föreläsning bjuds ni på en inblick i ett annorlunda föräldraskap. Att vara mamma till två döttrar med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, återkommande depressioner, ångest och självskadebeteende. Hur får man ihop livet som mamma, fru, med arbete, en oändlig mängd möten och med en ständig oro för sina barn? Ända sedan barnsben har Martina varit… Läs mer »

Fredrik Ohlson

Fredrik Ohlson föreläser om hur det kan vara att leva med ADHD och social ångest och hur han gör för att parera de hinder dessa diagnoser utgör i hans vardag. Han berättar också hur han hanterar de ångestkänslor som den sociala ångesten skapar och hur han tacklar impulserna och koncentrationssvårigheterna som ADHD:n för med sig.… Läs mer »

Jeanette Andersson

Jeanette Andersson har mått dåligt i hela sitt liv med återkommande skov av djupa depressioner, ångestattacker, agorafobi och social fobi. När hon kom till Fontänhuset såg hon äntligen ljuset och fann gemenskap. Jeanette föddes i Alingsås men familjen flyttade till Malmö när hon var 4 år. Med kortare avbrott i Härnösand och Vollsjö så har… Läs mer »

Lisa Aronsson

Lisa Aronsson berättar i sin föreläsning om hennes erfarenheter av att leva med neuropsykiatriska funktionsvarianter och psykisk ohälsa, och hur hon funnit stabilitet. Hon delar även med sig av sina erfarenheter av att vara anhörig till någon som lever med psykisk ohälsa. Lisa är född och uppväxt i Hälsingland. Hennes föräldrar har berättat om hur… Läs mer »

Carina Skoog

Carina Skoog berättar i sin föreläsning om hur det är att vara mamma till sina tre barn och samtidigt leva med bipolär sjukdom. Hon delar även med sig av sina erfarenheter av psykisk ohälsa kopplat till arbetslivet, hur det har varit för henne under de många år som hon var aktiv i arbetslivet och hur… Läs mer »

Carola Embretsen

Carola Embretsen har sedan tonåren haft psykiska besvär, och insjuknade i en djup mångårig depression som 26-åring och utvecklade parallellt även tvångssyndrom, generaliserat ångestsyndrom och social fobi. Genom sina erfarenheter har Carola lärt sig att hitta metoder och förhållningsätt för att leva ett fungerande och meningsfullt liv idag.  Carola berättar i sin föreläsning om hur… Läs mer »

Fatima

”Vi måste lyssna på barnen och låta dem vara delaktiga i beslut – de vet mer än man tror”. Detta är Fatimas budskap när hon föreläser om hur det är att fly till ett annat land när man är ett litet barn. Fem år gammal sitter Fatima i vardagsrummet och hör sina släktingar diskutera oroligt.… Läs mer »

Kvinna med långt hår i en fläta och en vit sjal runt halsen.

Mona Noreklint

Med humor och självdistans föreläser Mona Noreklint om erfarenheten av att vara i psykos eller psykosliknande tillstånd. Hon delar med sig av de verktyg hon använt för att ta sig ur de ångesttillstånd som följt med psykoserna. I samband med sin skilsmässa hamnade Mona i psykotiskt tillstånd. Detta vid 47 års ålder – mitt i… Läs mer »

Henrik Söder

Henrik Söder berättar i sin föreläsning om att vid sina föräldrars svåra skilsmässa och samtidiga studier på Tandläkarhögskolan så brast verkligheten totalt. Han inbillade sig att narkotikaligor jagade honom vilket förde honom mot randen till avgrunden. Efter ett hopp från femte våningen på S:t Görans sjukhus, blev han tvångsintagen på Beckomberga mentalsjukhus för psykos. Efter… Läs mer »

Kvinna med kort hår och vinterjacka ser in i kameran. I bakgrunden kontorsmiljö.

Tina Essner

I Tina Essners föreläsning berättar hon om sin egen erfarenhet av psykisk ohälsa och missbruk, med tyngdpunkten på diagnoserna PTSD, dyslexi och depression. Hon delar även med sig av erfarenheten av öppenvård, behandlingshem, tvångsvård och psykiatrisk slutenvård. Tina föreläser utifrån hur hennes diagnoser och det sociala sammanhanget hon befann mig i ledde till ett destruktivt… Läs mer »