Hej Maria, berätta mer om dig själv.
–Jag har ett stort engagemang inom den ideella sektorn och ett brinnande intresse för att få göra skillnad. Jag trivs allra bäst när jag får vara i ett sammanhang som känns meningsfullt och som bidrar till att människor får må bra och där allas värde och rättigheter tas tillvara. Som anhörig och nära vän har jag erfarenhet av psykisk ohälsa och hur det påverkar såväl personen som de nära anhöriga. Jag lever tillsammans med Göran och vi har två barn som båda är utflugna ur boet, Elin 24 år och Linus 21 år. Jag är uppvuxen på en gård i Västergötland och kom som 20-åring till Stockholm för att börja min yrkesbana som undersköterska.

Vad lockade dig med Riksförbundet Hjärnkoll?
–Jag har ett starkt intresse för hälsa och allra helst psykisk hälsa. Fler och fler i samhället mår psykiskt dåligt och det berör alla åldrar och samhällsklasser, tre av fyra har direkt eller indirekt erfarenhet av psykisk ohälsa. Det arbete som Riksförbundet Hjärnkoll gör genom sina ambassadörer är verkligen viktigt och jag vill gärna bidra till att motverka fördomar och minska stigmat kring psykisk ohälsa. För mig känns det både viktigt och meningsfullt att vara en del i arbetet att våga prata om- och bryta de tabun som finns idag kring psykisk ohälsa.

Vad har du gjort tidigare som du ser att du har nytta av i nya jobbet som verksamhetschef för Riksförbundet Hjärnkoll?
–Jag ser att mina 16 år inom den ideella sektorn och mina 13 år som chef är något som jag kommer att ha stor nytta av. Jag har med mig erfarenhet att leda arbetet inom olika verksamhetsområden samt att driva och genomföra organisationers förbättrings-och utvecklingsarbete, senast i rollen som kanslichef på Riksförbundet FUB. Med den erfarenheten jag har vill jag tillsammans med kansliet leda verksamheten mot Riksförbundet Hjärnkolls mål för ökad öppenhet kring psykisk ohälsa och att alla ska ha lika rättigheter och möjligheter oavsett psykiskt funktionssätt. Jag ser gärna att Riksförbundet Hjärnkoll blir en ännu viktigare aktör inom området för psykisk hälsa och antistigma arbetet.

Finns det något i arbetet med att skapa attitydförändring kring psykisk ohälsa som du brinner lite extra för?
–Jag känner ett engagemang i att väcka frågan om attityder genom att skapa debatt och diskussioner och göra det genom olika kampanjer och evenemang. Jag ser gärna att Hjärnkollambassadörer är fulltecknade med föreläsningar så att de kan sprida information och kunskap genom sina erfarenheter. Frågan om attityder kring psykisk ohälsa är fortfarande förknippat med skam och fördomar, trotts att ohälsan numera är så utbrett i samhället.

Har du något motto?
–”Vill man så kan man”. Ser jag i backspegeln så har detta följt mig och det är något jag velat förmedla till mina barn. Är det något som man verkligen vill så brukar det oftast gå att klara av. Det går att lösa de utmaningar och problem som kommer i ens väg om viljan finns för att nå sitt önskade läge.

Eller någon okänd talang?
–Jag kan nog inte skryta om någon okänd talang, men jag utbildade mig till kraniosakral terapeut för några år sedan. De allra närmaste får ibland en behandling och det brukar oftast bli uppskattat.