Vi närmar oss slutet på ett märkligt år. Det började med en virussmitta i ett land långt ifrån vårt eget. Men det spreds sig med blixtens hastighet och plötsligt kom det mesta att handla om corona även i vårt land. Vården och äldreomsorgen drabbades först men kom snart att påverka alla samhällsområden, inklusive föreningslivet. Möten, konferenser och andra evenemang kunde inte genomföras som planerat. Inom Hjärnkoll, som bygger på den påverkan som personliga möten innebär, tvingades vi att snabbt ställa om.

Det tog lite tid att vänja sig vid alla de digitala möten som etablerades under våren. Men till vår stora lättnad hjälpte de oss att hålla ihop vår rörelse. De lärdomarna kommer vi ha nytta av långt efter att pandemin ebbat ut.

“Våra regionala föreningar har hittat nya sätt för att sprida ambassadörernas berättelser genom filmer, poddar, digitala föreläsningar och webinarier.”

När vi tänker på året som gått kan vi konstatera att vi lärt oss mycket och att den påtvingade omställningen också har utvecklat Hjärnkolls verksamhet. Våra regionala föreningar har hittat nya sätt för att sprida ambassadörernas berättelser genom filmer, poddar, digitala föreläsningar och webinarier. Digitala möten har hjälpt oss att upprätthålla vårt goda samarbete med regionala samordnare och stärkt samverkan inom ordförandegruppen. Tillsammans med regionala föreningarna har vi förtydligat ambassadörens viktiga uppdrag och utbildat nya ambassadörer på distans. Vi har med framgång testat en ny modell för grundutbildning där regionala föreningen ansvarar för kursledarskapet. Vi har implementerat nya digitala verktyg som bland annat kommer att underlätta vår interna kommunikation, upprätthålla hög kvalitet i ambassadörsregistret och effektivisera bokningsprocessen.

“Gör det du mår bra av och kom ihåg att många blir glada av ett telefonsamtal.”

Allt detta har rustat oss för det arbete som ligger framför oss. Ett år där vi så småningom bekämpar viruset och kan börja umgås med varandra på vanligt sätt. Till dess får vi göra allt vi kan för att ta hand om oss själva och våra nära och kära.

Det blir inte som vanligt i jul, men låt oss också se möjligheterna med detta. Stressen minskar och plötsligt finns det tid att läsa den där tjocka boken eller att göra något annat som du mår bra av. Själv ser jag fram emot en helg med tid för TV-serier, angelägna dokumentärer, långa promenader och många tända ljus.

Gör det du mår bra av och kom ihåg att många blir glada av ett telefonsamtal.

Anki Sandberg, ordförande Riksförbundet Hjärnkoll