Hur kom det sig att du valde att skriva en bok om ditt liv?

– Jag valde att skriva den här boken av två skäl. Dels för min egen del – den blev en del i bearbetningen av allt som jag har varit med om. Dels känns det viktigt att prata om psykisk ohälsa, för att sprida kunskap och hopp. Hopp för andra som lever i ett kompakt mörker. Tanken är att den ska vara just en överlevnadsguide för brutna själar, men även för anhöriga och människor i dess närhet.

Vad har resan med att skriva denna bok fört med sig i ditt liv?

– Under resans gång har jag lärt mig att det är oerhört befriande att vara öppen med allt. Att få sätta ord på det kaos som har varit. Dessutom har jag fått känna på hur det är att faktiskt vara genuint stolt över något som jag har åstadkommit. Som en rejäl bonus så är folk intresserade av att läsa boken. Det gläder mig enormt mycket.

Hur känns det nu när boken är klar?

– När jag slog i botten så bestämde jag mig för att jag ville göra så mycket som jag kan för att hjälpa andra som mår dåligt. Så jag började fundera på vägar att gå. Föreläsningar var en dröm. Den dörren öppnade Hjärnkoll. En annan dröm var att skriva en bok. Jag har alltid tyckt om att skriva. Nu är båda drömmarna förverkligade. Känslan av det är svårslagen. Nu hoppas jag så innerligt att andra ska känna min story kan förmedla hopp och en känsla av ljus inombords. Det går att resa sig, även om det är skitsvårt. Men det går.

Hur ser planerna ut nu framåt med lanseringen av boken?

– I veckan kommer jag vara med i en live-sändning med Stadsbiblioteket i Gävle där jag bor. Jag har även varit i kontakt med de lokala tidningarna. Förhoppningen är att kunna nå ut till så många som möjligt.

Vad hoppas du läsaren ska få med sig efter att ha läst din bok?

– Boken har en ganska forcerad berättarstil. Det är inte så många detaljbeskrivningar. Min tanke med det är att jag vill att den ska tilltala människor som har det kämpigt med koncentrationen. Jag vet hur det kan vara när demonerna har tagit över hjärna. Risken är att jag skulle tappa en stor del av bokens målgrupp om jag hade gått all-in-Håkan Nesser i berättandet.

Här hittar du Jannes bok.