”Jag kommer aldrig mer att vara tyst”. En dag sa det bara stopp. Yvonne Kullenstjärna kände att nu måste hon berätta vad hon har varit med om i nio år av sin barndom.

Yvonne är en överlevare efter sexuella övergrepp i barndomen vilket senare ledde till PTSD. Yvonne vill vara med och påverka och uppmanar alla att våga se och våga fråga, det kan förändra liv. Hennes styrka är de verktyg hon använt sig av i sin läkning.

Yvonne kommer från Varberg och var tidigt utsatt för sexuella övergrepp. Som barn gjorde hon allt för att ingen skulle se vad som hände i hennes familj. Hon utvecklade många strategier vilket gjorde att hon överlevde de sexuella övergreppen och den psykiska och fysiska misshandel hon var med om innanför de stängda dörrarna. Det enda som märktes utåt var att hon ständigt hade ont i magen och mådde illa. Men ingen frågade hur hon mådde eller såg vad som hände. Det enda man gjorde var att ta bort hennes blindtarm. Efter den dagen bestämde sig åttaåriga Yvonne att för evigt vara tyst.

Yvonne tog med sig sina överlevnadsstrategier upp i vuxen ålder, och fortsatte som den duktiga flickan, den snälla, den roliga clownen och fortsatte att göra allt för att överleva. Hon klarade sig ända tills hon var 30 år, då bubblan sprack och hon påbörjade en lång resa med olika behandlingar och verktyg för att läka sig efter en barndom av övergrepp.

Har lärt känna sin kropp och hur den fungerar

Runt 30 års ålder hittade Yvonne hoppet och bestämde sig för att börja sin resa till läkning.

Under Yvonnes vuxenår har hon lärt känna sin kropp och hur den fungerar. Hon har även lärt sig hur hennes olika beteenden har påverkat henne på vägen, vilket hon senare förstod har fungerat som ett skydd för att överleva. Dessa beteenden har påverkat hela Yvonnes liv och det sätt som hon levde på. Hon säger att vissa av dessa triggers, flashbacks och dissociationer dyker upp än idag, med skillnaden att hon nu har verktyg till att hantera dem. Yvonne har i dag, 30 år senare, en stor verktygslåda och en lång erfarenhet av resan hit.

Yvonne vill dela med sig av sina erfarenheter och vikten av att vi alla vågar fråga och vågar se. De nio år under barndomen förändrade hela hennes liv och genom sin berättelse hoppas hon att vi alla vågar se och vågar fråga.

Yvonne är idag egen företagare, lärare på en gymnasieskola och Hjärnkollambassadör. Hon vill genom sin berättelse visa att det är okej att prata om psykisk ohälsa. Hon vill genom sina föreläsningar öka förståelsen hos allmänhet och samhällets aktörer för hon kommer aldrig mer vara tyst.

Yvonne berättar öppet, naket och levande om sin historia och resan till läkning. Berättelse handlar mycket om att förmedla hopp. Yvonne säger:  Det gjorde ont, men det finns i dag hoppfullhet och det vill jag sprida!