Vladimir har varit med om många traumatiska händelser i sitt liv som många inte ens kan föreställa sig. Och dessa påverkar så klart den psykiska hälsan. Men det är fullt möjligt att må bra igen vilket är det Vladimir vill förmedla till andra.

Som 18-åring kom Vladimir till Sverige efter att ha suttit fängslad på grund av sitt politiska arbete i hemlandet El Salvador. När han kom till Sverige var målet att studera och arbeta, för det är något Vladimir hade gjort från tidig ålder. Han arbetade många timmar och tränade, sprang tills han inte hade någon energi över till att oroa sig över något eller reflektera över det han hade varit med om. Detta fungerade tills han en dag skadade knät och därmed inte kunde träna lika hårt. Det var då minnena från det förflutna och alla känslor kom i kapp honom. Vladimir började må psykiskt dåligt och hamnade i en depression. Han förstod inte riktigt vad det var som hände med honom. När han växte upp talade man inte om psykisk ohälsa utan detta var något man gömde för andra.

När Vladimir så småningom började acceptera sin psykiska ohälsa och fick rätt hjälp kom vändpunkten och idag mår han bättre. Något som han uppmuntrar alla till är att våga vara öppen med sin psykiska ohälsa och våga söka hjälp – för psykisk ohälsa är ingenting att skämmas över.

Idag är Vladimir Hjärnkollambassadör och genom sin berättelse visar han att det är okej att prata om psykisk ohälsa. Han vill genom sina föreläsningar öka förståelsen hos samhällets aktörer för vad det kan innebära att leva med psykisk ohälsa. Han vill också inge hopp till människor som idag är i samma situation som han tidigare befunnit sig i.

Vladimir arbetar idag på utbildningsförvaltningen i Göteborg med att hjälpa ungdomar som har hoppat av gymnasiet.

Som ambassadör föreläser Vladimir på svenska och spanska.