I sena tonåren drabbades Patrik Holmström av bipolärt syndrom typ 2, under en tid när hans liv präglades av att avgrundsdjupa depressioner och manier som avlöste varandra. Under 30 års tid har Patrik fått erfarenhet från flertalet behandlingar och 2009 kom vändpunkten med ETC-behandling.

Patrik växte upp i ett litet samhälle 2 mil utanför Örebro i en helt vanlig familj med två yngre bröder och hårt arbetande föräldrar. Hans pappa arbetade som hantverkare och hans mamma inom livsmedelsindustrin.

När han var yngre hade Patrik väldigt höga krav på sig själv och dålig självkänsla, inte minst i skolan. Redan när han var 17 började det pendla rejält mellan depressioner och manier. Livet präglades av avgrundsdjupa depressioner med självmordstankar och manier som avlöste varandra, tidvis dominerade av psykotiska inslag. Att bli sjuk i så unga år var omvälvande för Patrik och skedde i en tid då fördomar var mycket mer förekommande.

Behandlingen hjälpte Patrik att äntligen börja må bra

Vändpunkten för Patrik var när han 2009 fick ECT-behandling som gjorde att livet fick en 360 graders vändning. Behandlingen i kombination med en stabil medicinering och KBT gör att livet idag fungerar.

Han är engagerad i brukarrörelsen sedan 12 år tillbaka och det är något som varit en viktig pusselbit i hans tillfrisknande. Allt i samverkan med NSPH, regionen, kommunen och inte minst Hjärnkoll.

Idag är Patrik 50+ och han mår bättre än någonsin. Genom sin föreläsning vill han visa att det finns hopp för återhämtning även om det oftast är en lång och krokig väg.

Föreläsningen anpassas efter vilka han ska prata inför och håller på i ca 1-2 timmar. Han föreläser för 10 personer och uppåt utan någon egentlig övre gräns på publikantal.

I sin föreläsning så berättar han om depressionens absoluta makt, om manierna med dess totala gränslöshet och eufori, förklarar hur en suicidal hjärna tänker och om hur det är att leva med schizoaffektivt syndrom.