Parvaneh har levt ett svårt liv. Hon har haft en tuff uppväxt, suttit fängslad för politiskt engagemang, levt i en våldsam relation och tvingats fly från sitt hemland. Parvaneh kämpar fortfarande med att komma in i det svenska samhället men har hittat vägar för att må bättre och lyckats skapa sig ett meningsfullt liv i Sverige.

Parvaneh är en äldre kvinna från Iran som beskriver hur hennes uppväxt, tiden i fängelse, relationen till hennes ex-man och flykten till Sverige påverkat hennes psykiska hälsa. Hon pratar om orkeslöshet och hur bland annat stigma hindrat henne från att få psykologstöd. Hon beskriver också att hon upplevt händelser som skett även utanför det fysiska fängelset som lika svåra och begränsande som de innanför fängelsets murar.

Pappans stöd har varit avgörande

Parvaneh berättar att den stöttning och kärlek hon har fått från sin pappa under barndomen varit avgörande för hennes liv och att det fortfarande är, bland annat, den som driver henne framåt i livet.

Som ambassadör vill Parvaneh bland annat föreläsa för socionomer, lärare på skolor och sjukvårdpersonal för att öka kunskapen om vad det innebär att fly till ett annat land. Hon vill även föreläsa för personer som själva har erfarenhet av psykisk ohälsa och visa dem att det alltid finns hopp om att må bättre.

Parvaneh föreläser på svenska och persiska.