Mia Eklind föreläser om hur det kan vara att som 38 åring få diagnosen ADHD och att vara förälder till två barn med högfungerande autism. Mia har flera olika erfarenheter som hon delar med sig av både som mamma och utifrån egenupplevda svårigheter.

Fram tills Mia fick sin diagnos så trodde hon på allvar att hon var dum i huvudet. Outtröttligt försökte hon, särskilt sedan hon fick barn, leva efter normativa regler för hur man ska vara tills en dag då hon i sin kamp hade drivit sig själv så hårt att det ledde till en utmattning.

Mia var så långt ner man kan komma, hon var så sjuk att hon var rädd för att hon skulle bli tvungen att lämna sina barn. Upplevelsen var att när man nått botten kommer man inte längre ner. På något sätt hittade hon kraft att tvinga sig upp igen. Mia sökte hjälp och fick till sist sin diagnos, ADHD. När diagnosen ställdes fick hon förståelse för mycket av det som hade varit och detta skulle visa sig vara till hjälp i framtiden.

Det här var början till vändpunkten. Mia lärde sig strategier som var hjälpsamma för att kunna hantera de svårigheter som livet som ensamstående mamma ofta innebär.

Idag kan hon stolt säga att hon klarade det omöjliga!

Mias föreläsning handlar om hur hon gjorde för att må bra igen och om hur hon lärt sig leva med ADHD. Hon delar också med sig av vad som krävdes för att återhämta sig från sin utmattning. Mia berättar om strategier för att klara jobb och familjeliv samt vikten av att se över sina värderingar, men också hur olika professioner varit till hjälp i att förstå hennes diagnos.

Mia har föreläst sedan 2010 för bland annat lärare, ambulanspersonal, olika avdelningar inom socialtjänsten och allmänhet. Hon är utbildad MHFA-instruktör och har deltagit i Attention projekt ”ADHD på jobbet”.