Lill Haverland föreläser på ett hoppingivande sätt om hur det är att vara barn till någon med psykisk ohälsa, sexuella övergrepp, destruktiva förhållanden, EIPS, utmattning, ätstörning och självskadebeteende.

Som barn ser Lill sin mamma föras bort i tvångströja. Hon växer upp hos sina morföräldrar då hennes mamma var för sjuk för att kunna ta hand om henne. Hennes största skräck är att bli galen som sin mamma. Lill är ett utsatt barn, hon blir mobbad genom hela låg- och mellanstadiet, samtidigt som hon blir utsatt för sexuella övergrepp av en närstående. Många år senare, i 40-årsåldern, får Lill den hjälp och de verktyg hon behöver för att kunna må bra.

Lills traumatiska barndom leder till att hon tidigt utvecklar EIPS vilket gör att hon som vuxen lever i en ständig berg- och dalbana och mår psykiskt dåligt och drabbas av flera utmattningstillstånd. Hon utvecklar med tiden ett självskadebeteende och ätstörning, och inleder ständigt destruktiva förhållande med män som inte är snälla mot henne. Vid några tillfällen mår hon så dåligt att hon försöker ta sitt liv.

Livet går att förändra till det bättre

Vändningen i Lills liv kom när hon lades in på en specialistavdelning och hamnade i en grupp för kvinnor som upplevt sexuella övergrepp. Några år senare, i 40-årsåldern, diagnosticerades hon med EIPS och blev remitterad till DBT. Först då hittade hon verktyg att hantera livet. Trots motgångar i form av cancer har Lill fortsatt vägen mot ett gott liv och brinner för att ge hopp till andra om att livet går att förändra till det bättre.

”Många med EIPS känner sig ofta som offer, det har även jag gjort i perioder, och det är lätt att fastna i det. Lösningen ligger i att ta ett eget ansvar, förstå att man har problem och söka hjälp för det. Att inse sina problem är ofta det svåraste och jag vill försöka förmedla att självinsikt, mognad och en gnutta ödmjukhet kan vara receptet på en väg ur sitt mörker.”

Förutom att vara Hjärnkollsambassadör håller Lill även bemötandeutbildningar för vårdpersonal.