Lars Berglund föreläser om år av erfarenheter från mobbning, dysfunktionella arbetsplatser och relationer som satte sina spår och ledde till slut till utmattningssyndrom och sjukskrivning.

Lars växte upp med en stark pliktkänsla, att bita ihop och gilla läget. Något som står i total kontrast till det liv han lever efter sin utmattning. I Lars uppväxt var det laget före jaget som gällde och ordet självförverkligande kunde man knappt stava till och man betraktades som en svikare om man inte fanns där och bidrog till gemenskapen.

Lars beskriver sin utmattning som att känna sig fullständigt dränerad på kraft och känslor. Som ett vakuum i huvudet eller som att befinna sig i limbo där man inte vet vilket ben man ska stå på. I och med sin utmattning blev Lars till exempel mycket ljudkänslig och kunde reagera vid minsta lilla oljud och han kan fortfarande ha problem med detta än idag.

Lars betraktade sig egentligen mer som ”vidbränd” än ”utbränd” och tänkte att bara han hamnar i ”rätt” miljö skulle allting bli bra igen. Men att hitta denna miljö skulle visa sig vara lättare sagt än gjort. Känslan av att svek fanns där, men Lars hade svårt att definiera exakt vem han hade svikit. Trots det bestämde han sig för att det skulle komma något gott ut av det.

“Ångra inte vad du gjorde utan vad du inte gjorde”

Lars kan inte peka på en direkt vändpunkt utan det har varit en lång resa att ta sig dit han är idag och ändå känns det som resan bara har börjat. Att vara nyfiken är både på gott och ont och har lett till livsval som inte alltid har gett det resultat som varit önskvärt från början men har bidragit till nya lärdomar. ”Livets labyrint” kan vara både lockande och skrämmande men Lars lever efter devisen ”ångra inte vad du gjorde utan vad du inte gjorde”.

I dag mår Lars bra och har gjort att aptiten på livet har blivit större. Även om Lars lever med erfarenheterna dagligen så bidrar det till att försöka påverka livet så att han inte hamnar där igen. Lars är utbildad inom både skola och projektledning, och har bland annat jobbat som guide och kommer att starta eget inom historiska föreläsningar och guidningar.

Lars föreläsning handlar om att redan som barn uppleva svek genom att vara ett mycket bortskämt barn till gamla föräldrar och vilka spår det kan sätt i en person när man får gåvor istället för kärlek. Lars berättar också om sin erfarenhet från att möta motgångar man inte är rustad för och vad det kan göra med en människa. Att till slut inte kunna känna tillit till människor och känna sig sviken av alla, arbetsgivare såsom skola och hur man försöker bryta onda cirklar. Lars berättar också om hur det kan vara som medelålders man att ha svårt att prata om dessa saker och vad detta kan få för konsekvenser. Att livet kan vara rejält motsägelsefullt med många dubbla budskap som gör att man inte vet vilket ben man ska stå och som i Lars fall ledde till både utbrändhet och PTSD.

Lars kan även föreläsa på engelska om önskemål finns.