Josefin Hanssons föreläsning är en resa från barndom till nutid, från nedbruten självkänsla, ett hopplöst mörker och psykisk ohälsa till vändpunkten och vägen mot inre stabilitet, att inse sitt eget värde oberoende av yttre omständigheter och att vinna tillbaka sin livskraft.

Josefin växte upp i en kärleksfull, trygg familj, var duktig i skolan och hade utåt sett allt ett barn kunde önska sig. Hon kunde läsa redan vid fyra års ålder, sög åt sig av ny kunskap som en svamp och längtade efter att börja skolan och få lära sig ännu mer spännande saker.

Det hon inte visste var att hennes särskilda begåvning skulle göra henne till hackkyckling och att de efterlängtade skolåren skulle komma att kantas av utanförskap, känslor av meningslöshet och till och med mobbning. Den stabila självkänslan och inre tryggheten som hon haft med sig sen barnsben började långsamt försvinna.

Har slutit fred med sitt förflutna

Vid femton års ålder drabbades Josefin av en depression och med den kom också intensiv panikångest. När det var som värst orkade hon inte ens leva längre och var sin egen värsta fiende. Hon var övertygad om att hon var värdelös och saknade ofta kraften att ens gå upp ur sängen.

Idag är hon frisk sedan många år tillbaka och har byggt upp sin trasiga självkänsla igen. Genom terapi, introspektion och år av övning på att förstå, acceptera och älska sig själv har hon numera slutit fred med sitt förflutna och fått tillbaka den glädje och livskraft som hon en gång saknade.

Största styrkan är att våga visa sig svag

Med år av utanförskap och dålig självkänsla kom också en vilja att aldrig visa sig sårbar för Josefin, då hon trodde att det innebar svaghet och skulle göra henne till ett offer igen. Detta ledde till att hon under en lång tid försökte dölja sin psykiska ohälsa för omvärlden. Idag vet hon att den största styrkan ligger i att våga visa sig svag.

Genom att våga berätta om sin psykiska ohälsa klev Josefin ur offerrollen och tog tillbaka makten över sitt liv och sin historia. Den energi hon använt för att visa upp en falsk perfektion för omvärlden, började hon rikta inåt istället och äntligen började livet vända.

Viljan att visa upp en perfekt, ständigt positiv fasad och problematiken i detta tror Josefin är något som är genomgående i hela vårt samhälle idag. På sina föreläsningar pratar hon gärna mer om vikten av att våga visa sig sårbar.

Vem som helst kan drabbas av psykisk ohälsa

Idag brinner Josefin för att hjälpa andra och är fast besluten om att skapa förändring i samhället. Hon är snart färdig med sin examen i psykologi, har kunskaper i samtalscoaching och vill använda sina erfarenheter och kunskaper för att kunna vara ett stöd för andra på deras resa mot inre läkning.

Föreläsningen belyser att vem som helst kan drabbas av psykisk ohälsa och att vi måste komma ifrån föreställningen om att bara en viss sorts person, med en viss sorts erfarenheter, blir drabbad.

Den betonar konsekvenserna av ett fyrkantigt skolsystem och hur begåvning inte är ett lyxproblem utan kan leda till dålig självkänsla och utanförskap, vilket i sin tur skapar en negativ spiral av tankemönster och kompensatoriska strategier som kan vara svår att ta sig ur utan medvetenhet.

Vårda relationen till sig själv

Josefin berättar öppet och ärligt om vad hennes depression lärde henne, hur hon tog sig upp ur det mörka hålet och lärde sig att kontrollera sin ångest. Föreläsningen är också en hoppfull uppmaning att ta hand om sitt yngre jag och vårda relationen till sig själv.

Josefin föreläser mycket på skolor för den yngre målgruppen, men har även medverkat på ett flertal konferenser, föreläst inför arbetsgrupper samt gjort intervjuer i radio.