För 10 år sedan kunde Jennie Johnson inte drömma om att få fylla 24 år, men nu är hon här. I Jennies föreläsningar får man följa med henne tillbaka i tiden till en tid full av mörker, gråt, skratt, lycka men framför allt hopp och stolthet.

Jennie var som vilket annat barn som helst. Hon var glad, sprallig, lekfull, omtänksam men hade varje dag en längtan efter att dö. Prestationsångesten och mobbningen kom tidigt för Jennie och varje dag intalade hon sig om att hon aldrig skulle vara bra nog för någon.

För att kunna prestera bättre i allt hon gjorde började hon att straffa sig själv både psykiskt och fysiskt och varje dag intalade hon sig själv om att hon inte förtjänade att andas. En dag orkade hon inte med allt och försökte ta sitt liv. Det var en varm dag och Jennie hade precis fyllt 9 år.

Det är ingen som vet när Jennies psykiska ohälsa började eller vad som var startpunkten. Det var ingen som kunde se att en flicka på 9 år kunde leva med psykisk ohälsa. Jennies psykiska ohälsa har haft flera olika ansikten såsom depression, ätstörningar, utmattning, depression, ångest men framför allt självskadebeteende och suicidtankar.

Jennie själv vill inte påstå att hon har rest sig från sina diagnoser. Hon anser nämligen att det är tack vare dessa diagnoser som gjort att hon har kunnat stå upp överhuvudtaget.

I föreläsningen berättar Jennie om sin vändpunkt. Hur hon återtog sig egenmakt, sin stolthet och sitt självförtroende. Hur hon på egen hand började hon arbeta med sina diagnoser och inte mot dem. Jennie berättar om hur hennes diagnoser och självskadliga beteende blev en stor trygghet för henne och hur hon på egen hand insåg att man kan leva med psykisk ohälsa.

Jennie vill få fram att den psykiska ohälsan inte ska hindrar en person från att bli exakt det man vill vara. Idag har hon flera strategier för att kontrollera det som sägs inte går att kontrollera. Hon har flera processer och tillvägagångssätt för att alltid kunna hitta tillbaka till sig själv och sin egenmakt och hon vill gärna dela med sig av dessa till er.

Idag arbetar Jennie på ett välkänt bolag och har flera meriter i väskan. Hon har sedan studenten hunnit med en kandidatexamen och även fått flera års arbetslivserfarenhet från stora bolag. I hennes föreläsning vill Jennie att man ska förstå hur hennes psykiska ohälsa har påverkat arbets- och studentlivet.

Hon vill öppna upp för debatt och diskussion om hur vi tillsammans kan skapa en öppen och välkomnande miljö för alla människor. I sin föreläsning pratar hon om hur återtagandet av sin egenmakt och acceptans har hjälpt henne i karriären och i studierna.

En berättelse om att förstå och förlåta

Jennie tar med er på en känslomässig resa när hon öppnar upp dörrarna för er till sitt egna fängelse. Hon berättar om sitt liv inuti detta fängelse som hon skapade för många år sedan. Hon berättar om de vita väggarna som alltid tycktes komma närmare, den högljudda tystnaden och den skrikande flickan i hörnet.

Jennie kommer hålla er i handen medan ni vandrar längst de kala och mörka väggarna tillsammans med henne. Hon kommer att guida er genom hennes fängelse och genom de mörka korridorerna för att sedan släppa eran hand när ni når solen.

Jennies berättelser handlar mycket om förståelse och förlåtelse. Man kommer bli både glad och provocerad när hon kritiserar och hyllar olika perioder och människor i sitt liv. Fokusen i föreläsningen är göra skillnad och att bryta stigmat och fördomarna kring psykisk ohälsa. Jennie hoppas att hennes resa ska inspirera och öppna ögonen för alla människor oavsett erfarenhet eller bakgrund. Men framför allt så vill hon att alla som lämnar föreläsningen ska känna sig stolta och tacksamma över sig själva och omgivningen.

Jennie vill att hennes föreläsningar ska vara utbildande, ögonöppnande och inspirerande och därför anpassar hon alla föreläsningar utifrån målgrupp och syfte med föreläsningen. Det finns nämligen hur många aspekter som helst och ingen är viktigare eller bättre än den annan.

Hennes mål med att föreläsa är inte enbart att få möjligheten att dela med sig av sig själv utan hon vill gärna fokusera på att låta sin publik vara nyfikna.