Under Emelie Lindells föreläsning får man lyssna på en historia om psykisk ohälsa, mobbning, utanförskap och motgångar men också resan hon gjorde fram till sin vändpunkt och livet hon lever idag. En stabil tillvaro med jobb och mycket socialt umgänge, men också många inslag av kreativitet i vardagen såsom fotografi, konst och inredningsdesign. 

Emelie är född 1993 i Upplands Väsby och växte i början upp i Stockholm men flyttade till Gotland som 9-åring, där utanförskapet och mobbningen tog sin start. Skolgången var kantad med ångest, depression, daglig mobbning, samtal med rektor, föräldrar som var ovetandes, ätstörningar, dålig självkänsla och flertalet skolbyten. Utöver den otrygga skolsituationen fick hon som 12-åring dessutom en diagnos som hon inte ville veta av för att den aldrig kändes rätt för henne, den diagnosen levde hon med och försökte förlika sig med under åtta år.

Diagnosen ADHD gav en klarhet

Den första vändningen kom dagen då diagnosen visade sig vara felaktig och hon äntligen fick den rätta diagnosen. Från en diagnos som kändes oerhört fel till en som helt plötsligt kändes så rätt. Diagnosen ADHD gav en sån klarhet och lättnad, och möjligheterna som öppnade sig med den nya förståelsen gjorde stor skillnad.  Nästa steg mot en tryggare tillvaro tog hon när hon bestämde sig för att plugga upp sina gymnasiebetyg på en folkhögskola och det öppnade hennes ögon för hur en bra skolupplevelse kunde se ut. För första gången i sitt liv så mådde hon bra i skolan och livet började mer och mer falla på plats.

Den största vändningen för Emelie uppstod sen när hon insåg hur vanligt detta är. Att det är inget fel med att vara annorlunda och inte passa in, att det inte är tabu att prata om psykisk ohälsa och att det inte är omöjligt att göra framsteg i livet trots känslan av att livet är emot en. Det var därför hon insåg att hon kunde föreläsa om detta i förebyggande syfte, dels för att ge en djupare förståelse för de runt omkring men också för att visa unga i liknande situation att det finns en väg framåt.

Emelies psykiska ohälsa består av; ADHD, Asperger, ätstörningar, ångest, panikångestattacker, självmordstankar och stressproblem. Idag mår hon bättre men ångest och stress kan fortfarande förekomma. Mobbning, framförallt under skoltiden, sätter sina spår vilket är en anledning till varför detta ämne är så viktigt. Med en liknelse av att ha ett rent fint A4 papper som man sedan skrynklar ihop till en boll för att sedan försöka räta ut och få fint igen, det är inte möjligt.

Emelie kan idag se tillbaka på sin skoltid och upplevelser och hur det hämmade henne, men även hur hon blivit starkare av det. Trots alla de åren som hon blev nedtryckt så håller hon huvudet högt och vet att hon har motbevisat dem och alla saker hon fick höra under sin skoltid. Idag har hon ett fast heltidsjobb som växeltelefonist, är öppen med sin psykiska ohälsa, har körkort och bil, bor i sin egen lägenhet och har många vänner omkring sig. Efter att ha tagit sig ända hit vet hon att hon kommer fortsätta nå nya höjder.