Det brukar kallas varje förälders värsta mardröm: Att mista ett barn. När Elisabet kunde tala igen efter beskedet om Björns död, ville hon berätta.
I en gripande föreläsning får vi lyssna till hur hon som mamma förtvivlat sökte hjälp till Björn redan när han var liten. Först när Björn började använda droger sattes stödet in – men då var det för sent.
Samtidigt som Elisabet berättar om en glad och kreativ liten pojke, ger hon röst åt det mörker som hon tidigt kände inifrån sin äldste son. Redan när Björn var spädbarn upplevde Elisabet att något inte stämde och det påverkade hela familjen.
”Mamma, jag vill inte leva”
När han blev större uttryckte Björn med ord att han inte ville leva. Trots detta fanns ingen kvalificerad hjälp att få och Björn kom efter i skolan. Pressen på honom ökade och han mådde allt sämre.
Björn var 13 år när han började röka hasch och dricka alkohol. Men det tog lång tid innan det märktes eftersom han fortsatte att sköta skolan, och när stödet sattes in var han fast i missbruket. Björn blev allt skickligare på att dölja sitt beroende, tog studenten med fina betyg och jobbade på en stor arbetsplats. Han flyttade till eget boende och var på väg ut i vuxenlivet.
Men den psykiska ohälsan var hans följeslagare och åratal av drogmissbruk kom i kapp honom. Under den tiden sökte Elisabet stöd hos Beroendecentrum för att få mer kunskap och förståelse för att hantera situationen. Björn blev psykiskt sjuk och en kväll orkade hans kropp inte mer.
Om Elisabet
Elisabets föreläsning är en personlig och levande berättelse som berör på djupet. Hon visar att det finns sätt att leva även efter förlusten av ett barn.
I sitt arbete som journalist skriver Elisabet Greek bland annat om psykisk hälsa och ohälsa samt om beroendefrågor.
Hon medverkar också som medförfattare och redaktör i antologin ”Vi begravde våra barn” (Vulkan 2018), där 33 mammor berättar om barn som dog på grund av droger eller läkemedel. På samma förlag har hon gett ut boken ”Losersyndromet” i samarbete med P-O Mårtensson (2020), även det en bok om psykisk ohälsa och beroendeproblematik.
En krönika publicerad i bland annat Hudiksvalls Tidning fick stor spridning och blev startskottet till Elisabets berättelse om Björn.
Läs hela krönikan här: Jag är hans mamma i evighet