Under Christoffer’s föreläsningar får vi följa hans färd med psykisk ohälsa från barndom till nutid. Christoffer talar om sina erfarenheter av ångest, depression, självmedicinering och suicidtankar. Han talar också om samhället och omgivningens syn och fördomar gentemot en person med psykisk ohälsa. Allt speglas genom en pojke och mans ögon och erfarenheter av psykiatrin.

Christoffer är född och uppvuxen i norra Skåne men har bott de senaste 18 åren i Malmö. Hans ångestproblematik började vid 7-års ålder och följdes av bl.a. suicidtankar och nedstämdhet. Christoffer spenderade de följande 30 åren med att kämpa med och mot psykisk ohälsa.

Vid 30-års ålder blev Christoffer diagnostiserad med Bipolär sjukdom typ 2 och Generaliserat ångestsyndrom. Han har också diagnoserna Kronisk prostatit/kronisk bäckenbottensmärta och Menières sjukdom som båda i sig också ofta leder till psykisk ohälsa. Christoffer lever med och har återhämtat sig från dessa hinder och genom sina föreläsningar vänder han genom att dela med sig sin smärta och det negativa till något positivt.

Vändpunkten blev en bra psykolog

Christoffers stora vändpunkt kom när han med hjälp av sin familj hittade en psykolog som kunde hjälpa honom att börja bearbeta och sortera sina tankar. Med hjälp av denne psykolog kom han till sist in på en privat klinik och fick kontakt med en psykiatriker som kunde ställa en diagnos.

Med hjälp av korrekt medicinering, sjukdomsinsikt och acceptans kunde Christoffer därefter börja bygga upp sitt liv igen. Christoffer brukar påpeka att han inte hade kommit vidare eller hade funnit kraft och vilja om det inte hade varit för att musiken funnits i hans liv, vilket han är tacksam för.

Från total hopplöshet till ett liv fullt av hopp

Christoffer är idag sambo, har två barn (och katter) och är utbildad inom socialpsykiatrin. Christoffer arbetar som Certifierad Peer-supporter inom psykiatrin.

En slags mentor eller kamratstödjare som genom sina egna erfarenheter kan hjälpa andra som går igenom liknande saker. Förutom detta är han också musiker, publicerad författare, podcaster och dedikerad punkrockare.

Christoffer talar under sina föreläsningar helt öppet om psykisk ohälsa, livet och sina erfarenheter. Ett liv kantat av ångest, depressioner, vinster, förluster, tur och otur. Under sina föreläsningar berättar Christoffer om hur hans liv gått från total hopplöshet till ett liv fullt av hopp. Från att bokstavligt talat ha stått på kanten och bara sett mörker har Christoffer idag vänt sin smärta till något positivt genom att dela med sig och att vara ett levande exempel på återhämtning.

Förutom hans unika perspektiv på samhället delar han också med sig av sina egna strategier, tankar och funderingar. Vem du än är, gammal, ung, liten, stor, VD eller arbetslös så har Christoffer något att förmedla och dela med sig av.

”Jag har hittills inte fått en enda fråga jag inte har vågat, velat eller kunnat svara på. Kan jag hjälpa någon genom att dela med mig så är jag en öppen bok”.

Viktigt med manligt perspektiv

Tyvärr är det inte så vanligt idag att få det manliga perspektivet av psykisk ohälsa, detta vill Christoffer gärna vara med att ändra på! Han har dock bred erfarenhet av att föreläsa för olika målgrupper och talar lika gärna inför mellanstadie-elever och idrottsföreningar som byggnadsarbetare och mellanchefer.

Om önskemål finns föreläser han även på engelska.