Multikreatören Anna Sköld delar med sig av sin livsberättelse i ord och bild och berättar öppet om hur hennes högkänslighet och psykiska hälsa har utmanats genom livets olika skeenden och roller.

Anna behandlades för sin första depression när hon var tonåring och efter det har hennes liv innehållit en mångfacetterad upplevelse av samlingsbegreppet psykisk ohälsa.

Född och uppvuxen i Hillerstorp med Gnosjöandan där småföretagande, entreprenörskap och arbetsglädje är vanligt, såg Anna mer möjligheter än hinder med att starta eget med psykisk ohälsa. 2007 startade hon som nyutexaminerad informationsdesigner och småbarnsförälder enmansföretaget Lumumma infodesign. Det dröjde inte länge innan den högpresterande Anna fick diagnosen utmattningsdepression.

På väg mot tillfrisknande lärde sig Anna vad hennes hjärna och väsen behöver för att fungera optimalt kognitivt och kreativt. Anna brinner lite extra för organisatorisk och social arbetsmiljö och föreläser om hållbar kreativitet och pausens kraft i det egna företaget.

Har hittat ett hållbart psykiskt och kognitivt välmående

Som Hjärnkollambassadör föreläser Anna utifrån egen erfarenhet av psykisk ohälsa men också som anhörig till både barn och vuxna med psykisk ohälsa. Hon delar med sig av en del av de insikter, förhållningssätt, stöd och strategier som varit viktiga för att skapa ett hållbart psykiskt och kognitivt välmående. För hur gör man egentligen för att orka med när livet känns övermäktigt? Hur kan man förhålla sig till sin egen och andras psykiska ohälsa? Hur kan man använda glädje som hävstång?

Under föreläsningen får du bland annat höra Annas hoppfulla berättelse om att våga bli förälder en andra gång, och vända negativa erfarenheter med hjälp av stöd från olika instanser i vården. Men också om hur hon avslutade en neuropsykiatrisk utredning och bestämde sig för att hjälpa sig själv. Hur hon lärt sig vända sin empatiska förmåga inåt och lysa upp den ibland mörka insidan med självkärlek, och bli vän med sina inre demoner i stället för att slåss mot dem.

Anna Sköld vill öka förståelsen om människors olikheter, hur begreppet psykisk ohälsa kan vara en offentlig del av livet och arbetslivet. Hon vill genom sin föreläsning inspirera till ett utforskande och empatiskt bemötande av psykisk ohälsa oavsett om du möter den i dig själv, i dina medmänniskor eller i arbetslivet.