Ann-Margret Fredriksson berättar öppet och självutlämnande om sin historia där ångest, oro, depressioner och hälsoångest varit ständiga följeslagare i hennes liv. När man hör Ann-Margrets föreläsning förstår man att det finns hjälp att få och att det aldrig är försent att må bra.

Ann-Margret växte upp i en dysfunktionell familj med en pappa som var alkoholist och under långa perioder var borta från hemmet. Som den duktiga flicka som hon var tog hon hand om sin mamma och lillebror och såg till att de mådde bra. Ann-Margaret blev gravid vid 15-års ålder och födde sin dotter och efter detta började hennes helvete.

Ann-Margaret drabbades av panikångest, oro och depressioner samt en svår hälsoångest som gjorde att hon alltid trodde att hon var allvarligt sjuk och skulle dö. Detta har plågat Ann-Margaret under hela sin ungdom och vuxna liv.

Den psykiska ohälsan visade sig först som en nattsvart depression där hon inte orkade stiga upp ur sängen utan hennes mamma fick sköta hennes lilla dotter. Därefter kom ångesten som satte sig på hennes syn och hon trodde att hon höll på att bli blind. Ann-Margaret fick även problem med balansen och tyckte att hon raglade när hon var ute och gick. Hon var övertygad om att hon hade en svår sjukdom och att hon snart skulle dö. Hennes omgivning trodde att det berodde på stress och då tänkte hon helt klart att hon höll på att bli galen och var rädd för att skada sin dotter och andra i sin omgivning. Det var många år av kaos och katastroftankar som stal en del av hennes ungdom och begränsade hennes liv.

Insikt om att många upplevt samma

Vändpunkten för henne kom när hon för första gången kom i kontakt med ” kognitiv terapi”.

En bra psykolog som kunde förklara för henne att hon inte var galen och att många andra människor hade känt och upplevt samma helvete som hon gjort. Detta var en fantastisk vändning för henne. Hon fick många nya verktyg som alla hjälpte henne att gå vidare och må bättre.

Många människor som hon vågade prata med och berätta för kunde känna igen sig och hon förstod att hon inte var galen. Genom terapi har Ann-Margret lärt sig att förstå sig själv och varför hon drabbades av alla dessa problem. Hennes självinsikt har varit en stor hjälp.

I dag lever Ann-Margaret ett bra liv så som hon vill leva det. Hon har utbildat sig inom hälsa, arbetsmiljö och rehabilitering och arbetar med att hjälpa andra människor att må bra och få en bra livskvalitet. Hon föreläser om vägen tillbaka efter psykisk ohälsa och vad man behöver göra för att kropp och själ ska må bra.

Ann-Margret föreläser gärna ute på företag och i organisationer och föreläser då inom stress och stresshantering och mental hälsa.