Göm inte din historia
En kampanj för öppenhet, förståelse och förändring

Varför kampanjen #GömInteDinHistoria?
Psykisk ohälsa pratas det mer om idag, men fortfarande är det mycket som inte sägs. Det som tystar samtalen är oftast stigma: känslan av skam, skuld och rädslan att bli dömd.
Det gör att människor håller tyst, inte söker hjälp och ofta känner sig ensamma. Med kampanjen Göm inte din historia vill vi på Hjärnkoll bryta tystnaden. Vi vet att öppenhet kan rädda liv, och att berättelser kan förändra både attityder och livsvillkor.
Bakgrund
Hjärnkoll har i över 15 år arbetat för att minska stigma i Sverige. Våra över 350 ambassadörer delar med sig av egna erfarenheter av psykisk ohälsa, i skolor, på arbetsplatser och i media. Med kampanjen vill vi nå ännu fler och inspirera fler att våga prata.
Psykisk ohälsa är vanligt men präglas fortfarande av tystnad och rädsla för att bli dömd.
– Många människor upplever någon gång i livet psykisk ohälsa.
– Många väntar länge med att söka hjälp, ofta på grund av rädsla för att bli dömda.
– Stigma påverkar människors möjligheter i livet, i skolan, på jobbet och i vården.
Men vi vet att förändring är möjlig. När någon vågar berätta, vågar fler lyssna och fler hitta vägar vidare.
Vårt mål
Vi vill skapa ett samhälle där det är självklart att prata om psykisk hälsa. Där ingen ska behöva skämmas för att må dåligt. Därför driver vi kampanjen Göm inte din historia, för att lyfta röster, bryta tystnad och sprida kunskap. Med berättelser, föreläsningar och samtalsgrupper, vill vi inspirera till samtal som gör skillnad.
Ambitionen med kampanjen
Vår ambition är enkel men viktig: Att fler ska känna att de inte är ensamma. Att fler ska våga berätta. Och att vi tillsammans kan minska stigmat kring psykisk ohälsa.