Ny rapport från NSPH
– ”Det blir dyrare att leva ju sjukare jag är”
Rapporten som NSPH, Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, släppte den 10 oktober 2024 belyser den tuffa verkligheten för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga. Den visar tydligt hur ekonomiska svårigheter och socialt utanförskap påverkar livet för dessa individer, samt vilka utmaningar de möter dagligen.
Skam! Privatekonomi och psykisk ohälsa
Läs mer
Bokmässan i Göteborg 2024
Hjärnkoll på Bokmässan – 26-29 september
Vi är tacksamma för alla inspirerande samtal och möten, både i vår monter och på den välbesökta Scenen för Psykisk Hälsa. Vi ser att intresset för psykisk hälsa ökar för varje år, och ser med glädje hur fler och fler engagerar sig i dessa viktiga frågor. Det visar att vi tillsammans kan bidra till en mer öppen och förstående attityd kring psykisk ohälsa.
Vi hoppas att alla de samtal som startade här får fortsätta att växa och göra skillnad, både i vårt vardagliga liv och i samhället som helhet.
Almedalsveckan 2024
Tillsammans med Bluestep Bank deltar vi i panelsamtal om kopplingen mellan privatekonomi och psykisk ohälsa. Vi ser fram emot viktiga diskussioner!
Skam! Privatekonomi och psykisk ohälsa
Läs mer
World Mental Health Day
Den 10 oktober är det World Mental Health Day, Världsdagen för psykisk hälsa.
Uppmärksamma Världsdagen för Psykisk Hälsa tillsammans med Hjärnkoll. Som alltid uppmärksammar Hjärnkoll Världsdagen för Psykisk Hälsa i höst. Programmet är just nu under planering, men bland annat kommer NSPH att släppa en ny rapport om livssituationen för personer med psykisk ohälsa och deras anhöriga – i år med särskilt fokus på den ekonomiska situationen. Delar av dagen kommer också att sändas digitalt.
Mer information om programmet, plats och tid presenteras efter sommaren. Men boka in den 10 oktober redan nu!
Arkiv
Riksförbundet Hjärnkoll – Årsmöte 2024
Från vänster: Helena Rönnberg, OCD förbundet, Elizabeth Odalen Bjord, Attention Värmland, Conny Allaskog, ordförande Riksförbundet Hjärnkoll, Mary-Anne Jakobsson, NSPH/Hjärnkoll Halland och Inger Forsgren, Riksförbundet Hela Livet (RFHL)
Riksförbundet Hjärnkolls årsmöte inleddes av Hjärnkollambassadören Peter Jacobsson, med sin inspirerande föreläsning.
Två organisationer blir en
Efter ett gediget förarbete lades förslaget om en sammanslagning av Riksförbundet Hjärnkoll och Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa, NSPH. Årsmötet biföll sammanslagningen som börjar gälla från 1 januari 2025.
Riksförbundet Hjärnkoll bildades 2015 av NSPH, vi har sedan bildandet arbetat nära varandra, i samma lokaler och med gemensam verksamhetschef .
Maria Sundström, verksamhetschef för båda organisationerna, kommenterar:
– I dagsläget kommer inte detta att innebära några stora förändringar. Många av våra regionala föreningar ingår redan i både Hjärnkoll och NSPH, och verksamheternas frågor går ofta in i varandra. Sammanslagningen kommer däremot att underlätta rent administrativt.
Hjärnkollambassadören Erik Bring avslutade årsmötet med en musikalisk föreläsning där han varvade sina erfarenheter av psykisk ohälsa med gitarrspel och sång.
Okunskap skapar stigma kring psykisk ohälsa bland kvinnor
För att förebygga psykisk ohälsa och minska stigma kopplat till psykisk ohälsa bland kvinnor är ökad kunskap och evidensbaserad forskning avgörande. Svårigheten är att mäta resultaten som ofta är kvalitativa och långsiktiga.
Trots det behöver kunskapen om psykisk hälsa höjas i samhället, bland arbetsgivarna och hos den enskilda för att få bort bilden av att psykisk ohälsa är ett tecken på svaghet eller en brist i personligheten.
Riksförbundet Hjärnkoll och Tim Bergling Foundation förebygger psykisk ohälsa i skolan
Riksförbundet Hjärnkoll och Tim Bergling Foundation inleder ett samarbete för att förebygga den psykiska ohälsan i skolan. Syftet är att minska stigma och öka kunskapen om psykisk hälsa och ohälsa bland ungdomar.
Hur ser livsvillkoren ut för personer med psykisk ohälsa och för deras anhöriga?
Hjälp NSPH kartlägga detta genom att svara på en enkät med särskilt fokus på ekonomi.
Resultaten kommer presenteras i en rapport som släpps på världshälsodagen för psykisk hälsa den 10 oktober.
Riksförbundet Hjärnkoll har 10-11 januari 2024 gått utbildningen Första hjälpen till psykisk hälsa. Det är en 14 timmars evidensbaserad metod för att bemöta människor som inte mår bra eller som är i en krissituation. Instruktörerna är utbildade av Nationellt centrum för suicidforskning och prevention (NASP) vid Karolinska Institutet.
Instruktörerna som höll i utbildningen för Riksförbundet Hjärnkoll hör till Hjärnkoll respektive Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa (NSPH) i Halland.
”Alla som möter människor i sitt arbete eller privat har glädje av att gå kursen för att känna sig trygg med att möta människor som inte mår bra” säger instruktören Sara Peterson-Niklasson på Hjärnkoll i Halland.
Sara Peterson-Niklasson och Mary-Ann Jakobsson gick instruktörsutbildningen samtidigt för tre år sedan och sedan dess har de arrangerat MHFA-utbildningen för anhörigföreningar, medlemsföreningar, Hjärnkollsambassadörer och nu även för Riksförbundet Hjärnkolls kansli. Utbildningen och metoden är utvecklad i Australien och på engelska heter den Mental Health First Aid (MHFA).